Zsemle

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej (de lehet tej nelkül, 4 dl vízzel is készíteni)
  • 4 pohár liszt (2 dl-es pohárral, addig érjen, ameddig a folyadék is)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 mokkáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál burgonyapürépor
  • pici őrölt kömény
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dkg só
  • 2 mokkáskanál citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: Kenyérsütőgépbe helyezzük a hozzávalókat, és (8-as) dagaszt és keleszt másfélórás programot választjuk. Amikor a másfél óra letelt és sípol a gép, leállítjuk (különben automatikusan megsüti). A tésztát (meleg helyen, mert könnyen megfázik a kelt tészta) picit lisztezett deszkára borítjuk. 12 részre osztjuk. A sütőt bekapcsoljuk, kicsit bemelegítjük, 50 fok körüli legyen. Ha elég meleg, elzárjuk, és majd itt kelesztjük tovább az elkészített zsemléket.

    Zsemléket formálunk a tésztából a tenyerünkben. Enyhén olajozott nagyobb tepsibe teszünk 3x4 zsemlét úgy, hogy maradjon hely a növekedéshez. Betesszük a sütőbe 50 percre kelni.

    Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből a tepsit, ekkorra már szépen megkeltek a zsemlék. Bekapcsoljuk a sütőt, 180 fokra melegítjük, betesszük a zsemléket alulra. 15 perc után kivesszük, és vízzel megkenjük a tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és zsemleszínűre sütjük.

    (A sütés ideje összesen 22-25 perc.)

Megjegyzés

Kömény helyett tehetünk szezámmagot is a belsejébe és a tetejére. Kipróbáltam és remek.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Varsanyi Beata 4 évvel ezelőtt
Joghurtot tettem bele viz helyett mert volt itthon, tettem bele komenyt es szezammagot is, nem lett folyos a tesztaja nagyon finom lett. Koszi a receptet.
Gémes Szilvia 7 évvel ezelőtt
Finom volt, ízlett az egész családnak. Nekem nem kellett hozzá több liszt, nem lett folyós a tésztája.
Ivánné Horváth Anett 7 évvel ezelőtt
Nekem is raknom kellett bele még lisztet mert folyt a tészta. De annak ellenére nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
Morzsa kutya 10 évvel ezelőtt
Szerintem is kevés ez a lisztmennyiség, én + még egy 2 dl-es pohár lisztet beleszórtam, így már jó lett. 3 nap után is finom a zsemle, nem szárad meg
mészáros tünde 10 évvel ezelőtt
biztos vagy benne, hogy a lisztmennyiség, amit megadtál, teljesen rendben van? nekem híg és ragadós lett így a tésztám, de fokozatosan szórtam hozzá még vagy két pohárnyit, és most már megfelelőnek tűnik. igaz, én harmadrészben teljes kiőrlésű lisztet használtam, de azt hiszem, ez ilyen mértékben nem befolyásolhatja. most kel a tepsin, kíváncsian várom a végeredményt.
LaLinea 10 évvel ezelőtt
"(8-as) dagaszt és keleszt másfélórás programot választjuk. Amikor a másfél óra letelt és sípol a gép, leállítjuk (különben automatikusan megsüti). " Ha csak dagasztó-kelesztő program - márpedig a másfél órás jó eséllyel az (az elején kb. 20 perc dagasztás, a maradék a kelesztés), akkor ugyan nem süti meg... Kicsit tanulmányozd még a gépedet (ne a használati utasítást, mert azt biztos félrefordították). A kelesztéshez az 50 fok kicsit sok lesz, ellapulhat a cucc. Nyáron pedig nem is szabad bemelegíteni a sütőt a kelesztéshez. A citromlé gondolom, az aszkorbinsavat (C-vitamin) helyettesítené, de tévedés, a citromsav az nem aszkorbinsav, ráadásul az aszkorbinsavat nem lehet helyettesíteni, mert az ecet, citromlé stb. csak savanyú, de nem antioxidáns. Én nem rakok semmi ilyesmit a kenyereimbe, és semmi bajuk nem lesz. Másodszori kelesztésnek szerintem nagyon sok az 50 perc, még télen sem tart addig. Ha kétszeresére nőtt, indulhat a sütés, ami nálam max 20 perc, igaz, magasabb hőfokon, de ez sütőfüggő. Próbáld ki, hogy víz helyett kefirt vagy joghurtot teszel bele, sokkal tovább marad puha (már ha marad).

Hasonló Receptek