Zsemle

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej (de lehet tej nelkül, 4 dl vízzel is készíteni)
  • 4 pohár liszt (2 dl-es pohárral, addig érjen, ameddig a folyadék is)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 mokkáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál burgonyapürépor
  • pici őrölt kömény
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dkg só
  • 2 mokkáskanál citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: Kenyérsütőgépbe helyezzük a hozzávalókat, és (8-as) dagaszt és keleszt másfélórás programot választjuk. Amikor a másfél óra letelt és sípol a gép, leállítjuk (különben automatikusan megsüti). A tésztát (meleg helyen, mert könnyen megfázik a kelt tészta) picit lisztezett deszkára borítjuk. 12 részre osztjuk. A sütőt bekapcsoljuk, kicsit bemelegítjük, 50 fok körüli legyen. Ha elég meleg, elzárjuk, és majd itt kelesztjük tovább az elkészített zsemléket.

    Zsemléket formálunk a tésztából a tenyerünkben. Enyhén olajozott nagyobb tepsibe teszünk 3x4 zsemlét úgy, hogy maradjon hely a növekedéshez. Betesszük a sütőbe 50 percre kelni.

    Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből a tepsit, ekkorra már szépen megkeltek a zsemlék. Bekapcsoljuk a sütőt, 180 fokra melegítjük, betesszük a zsemléket alulra. 15 perc után kivesszük, és vízzel megkenjük a tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és zsemleszínűre sütjük.

    (A sütés ideje összesen 22-25 perc.)

Megjegyzés

Kömény helyett tehetünk szezámmagot is a belsejébe és a tetejére. Kipróbáltam és remek.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Varsanyi Beata 4 évvel ezelőtt
Joghurtot tettem bele viz helyett mert volt itthon, tettem bele komenyt es szezammagot is, nem lett folyos a tesztaja nagyon finom lett. Koszi a receptet.
Gémes Szilvia 6 évvel ezelőtt
Finom volt, ízlett az egész családnak. Nekem nem kellett hozzá több liszt, nem lett folyós a tésztája.
Ivánné Horváth Anett 7 évvel ezelőtt
Nekem is raknom kellett bele még lisztet mert folyt a tészta. De annak ellenére nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
Morzsa kutya 10 évvel ezelőtt
Szerintem is kevés ez a lisztmennyiség, én + még egy 2 dl-es pohár lisztet beleszórtam, így már jó lett. 3 nap után is finom a zsemle, nem szárad meg
mészáros tünde 10 évvel ezelőtt
biztos vagy benne, hogy a lisztmennyiség, amit megadtál, teljesen rendben van? nekem híg és ragadós lett így a tésztám, de fokozatosan szórtam hozzá még vagy két pohárnyit, és most már megfelelőnek tűnik. igaz, én harmadrészben teljes kiőrlésű lisztet használtam, de azt hiszem, ez ilyen mértékben nem befolyásolhatja. most kel a tepsin, kíváncsian várom a végeredményt.
LaLinea 10 évvel ezelőtt
"(8-as) dagaszt és keleszt másfélórás programot választjuk. Amikor a másfél óra letelt és sípol a gép, leállítjuk (különben automatikusan megsüti). " Ha csak dagasztó-kelesztő program - márpedig a másfél órás jó eséllyel az (az elején kb. 20 perc dagasztás, a maradék a kelesztés), akkor ugyan nem süti meg... Kicsit tanulmányozd még a gépedet (ne a használati utasítást, mert azt biztos félrefordították). A kelesztéshez az 50 fok kicsit sok lesz, ellapulhat a cucc. Nyáron pedig nem is szabad bemelegíteni a sütőt a kelesztéshez. A citromlé gondolom, az aszkorbinsavat (C-vitamin) helyettesítené, de tévedés, a citromsav az nem aszkorbinsav, ráadásul az aszkorbinsavat nem lehet helyettesíteni, mert az ecet, citromlé stb. csak savanyú, de nem antioxidáns. Én nem rakok semmi ilyesmit a kenyereimbe, és semmi bajuk nem lesz. Másodszori kelesztésnek szerintem nagyon sok az 50 perc, még télen sem tart addig. Ha kétszeresére nőtt, indulhat a sütés, ami nálam max 20 perc, igaz, magasabb hőfokon, de ez sütőfüggő. Próbáld ki, hogy víz helyett kefirt vagy joghurtot teszel bele, sokkal tovább marad puha (már ha marad).

Hasonló Receptek

Magazin