Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zsemle házilag kenyérsütőgép nélkül

Hozzávalók

  • Hozzávalók 12 zsemléhez:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici tej
  • pici cukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szőlőmagolaj (vagy 1,5 evőkanál olívaolaj)
  • 1,5 dl tej (2,8%-os)
  • 1 mokkáskanál só
  • A tetejére ízlés szerint:
  • szezámmag, lenmag, tökmag, mák, stb.

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, a tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük.

    A megkelt tésztából 12 gombócot formálunk, és olajjal kikent tepsire helyezzük. Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különben leragadnak a zsemlék. A tetejét tojássárgával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb.

    További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük. 3-4 napig is ropogósan friss marad.

Megjegyzés

Kenyeret, zsemlét vagy akár kiflit sütni nem igényel haladó konyhai szakértelmet, és nem kell feltétlenül kenyérsütőgép sem hozzá. Íme egy egyszerű recept, amit kezdők is bevállalhatnak. A kivitelnek pedig a fantázia szab határt.

IZEKBLOGJA
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Weltmeister2014
Lefotóztam
Weltmeister2014
Nagyon tetszik a recept, annyit változott nálam, hogy 250g rozs liszt és 250g teljes kiörlésű fehér lisztet kevertem össze és a tetejére pedig mozsárban összezúzott lenmag került ;)
ludvigzsoka
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11080916_10203833679114368_3433994454178791828_n.jpg?oh=0da9f641a32d0c4da63d7754c7d52ee1&oe=559A27AF&__gda__=1438489290_57e656112e7cb75e7cb0bbd7c99a1a22 naaagyon finom lett! Köszi. A küllemén még javítanom kell, de máskor is megcsinálom. Milyen jó, hogy nem vettem észre, elfogyott a zsemlém:)
molsza14
Úgy tűnik, moticskának inkább a szakácstudománya használhatatlan, bár a szövegértelmezési technikájából kiindulva... :) Köszönöm ezt a receptet, úgy ahogy van, tökéletesek lettek a zsömléim, kinézetre, állagra, ízre, egyszerűen mindenhogy. Csak annyit variáltam rajta, hogy graham liszttel készítettem. Ki is szúrtam magammal, a férjem innentől csak ilyet kér reggelire :D Egyetlen kérdésem, hátha valaki tud tippet adni: hogyan érdemes tárolni? Kihűlés után bezacskóztam, reggelre is tökéletes maradt, de már nem ropogott.
moticska
Harmadszor próbálkoztam, s utoljára. A kinyomtatott receptet áthúztam és ráirtam :használhatatlan. A recept az én olvasatomban pontatlanságokat tartalmaz: \"A lisztet összekeverjük a tojással..\" Tehát eggyel? A tészta a kelesztés alatt meg kel duplájára, de miután 12 részre osztom és tepsibe teszem már gyakorlatilag nem történik vele semmi. Maradnak a kb 5-6 cm átmérőjű, inkább pogácsa szerüségek. Sütés alatt már nem növekszik a méretük, hiszen a 15 - 20 perc alatt sikerül egy olyan rétegnek képződnie felületen, hogy az nem engedi növekedni annak ellenére, hogy le volt takarva. Következmény, egy olyan félgömbalakú pogácsa, amit csak kisfejszével történő darabolás után alkalmas zsemlemorzsának. Nem vagyok sem pék, sem szakács, de eddig amit meg akartam csinálni, és rendesen le volt írva, azt meg tudtam csinálni. Ez a recept eddigi legnagyobb kudarcom. Végülis ez is tanulság.
haynaup
Finom lett! Annyit módosítottam rajta, hogy fele-fele arányban adtam hozzá fehér ill. teljes kiőrlésű rozslisztet. ...talán így kicsit egészségesebb. Köszönöm! :)
IZEKBLOGJA
Nagyon köszi a visszajelzést!!! Szeretettel várlak a blogban is!
briguka
Kipróbáltam a receptet, kétféle zsemlét sütöttem: az egyik felére lenmagot szórtam, a másikra nagyszemű sót. Egyszerűen isteni lett, a családom kezet csókolt vacsora után... :) Köszönet Ízekblogjának!

Hasonló Receptek

Magazin