Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! A prémium csomagolás is rejthet förtelmes szaloncukrot

Nincs megállás, tovább robognak a hétköznapok, lassan már nem is a csokimikulásokra gondolunk, hanem arra, hogy a karácsonyfára és mellé milyen szaloncukor kerüljön. Amikor az ember a bevásárlóközpontban, de már az autószerelőnél is hatodszor hallja a Last Christmast, akkor szinte már görcsösen is azon gondolkozik, hogy milyen fajtával próbálkozzon az idén.

Ezt megkönnyítendő ezúttal a szaloncukrok kerültek górcső alá, mégpedig egy egészen különleges vakteszt során. Toboroztunk bő egy tucatnyi embert magunk mellé a Mindmegette berkeiből, hogy minél pontosabb képet kapjunk arról a tízféle szaloncukorról, amit sikerült beszerezni.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>

Az egyik legnagyobb klasszikus a műfajon belül természetesen a zselés szaloncukor. Kizárólag ezeket vadásztuk a boltokban. Sok márka egyszerűen nem is készít zselés változatot, ezért nem is volt olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondoltuk, talán kezd kimenni a divatból, vagy csak egyre többen utálják? A zselés mellé meg egyéb ízesítést keverni nem lenne túlságosan célszerű.

A pontozás során nyolc különböző szempontot figyelt a csapat, melyek mindegyikére 1-től 5-ig terjedő skálán adhatott osztályzatot. Ezeket végül összesítettük, melyből megszületett a halálosan pontos végeredmény, avagy az ítélet!

TESZT! KIPRÓBÁLTUK, MELYIK CSOKIMIKULÁSRA ÉRDEMES KÖLTENI >>>
Kimért zselés szaloncukor ALDI-ból

Ez pontosan az a típus, amelyiknél már előre érezzük, hogy sok jóban nem lesz részünk. Hatalmas pultokon terítve, mindenfajta leírás nélkül hegyekben áll a szaloncukor. Az ALDI-ban annyival segítettek rajtunk, hogy egy színkódot legalább feldobtak egy táblára, amely segít eligazodni a rengetegben. Egylépcsős csomagolás, ami magán az édességen van már. Piros színpompa, rajta egy hófedte apró kis falucska. Kibontani nem egyszerű, valamiféle ragasztó tartja össze. Színre egészen sötét, viszont ha félbevágjuk, akkor egyből meglátjuk az üvegszerű zselét. Illata semmi és ahogy ráharapunk a cukor csak úgy serceg fogaink alatt. A töltelék eszméletlenül édes és tömény. Az egyik tesztelő csupán mondott rá, hogy „blöee”.

Pont: 2,58

Chocco Garden

A csomagolás már prémium szintet üt meg. Kétrészes csomagolás, teljesen elegáns. Apró ablakán keresztül azonnal stírölhetjük az aranybarna csomagolásba öltöztetett szaloncukrokat. A doboz hátulján kivágható üdvözlőkártyák is elfértek, nem kérdés, ezt alaposan megtervezték. Étcsokis és narancsos, a bevonatarány legalább 20%. A csoki színe egészen sötét, de ahogy félbevágjuk, intenzív narancsillat szökik fel. A bevonat roppanós, de a zselénél jön az igazi élmény, a narancs tovább erősödik, de szerencsére nem túlzottan édes. A zselé íze az uralkodó mindvégig, itt a csoki bizony csak szolid háttértáncos a fellépésen. Foltokban gumicukorra emlékeztető állagot idéz, ez egészen jó!

Pont: 4,26

TESZT! 5 HELYRŐL RENDELTÜNK MAGYAROS PIZZÁT, ÍME AZ EREDMÉNY >>>

Bella

Zöldes szín uralja a csomagolást, melyen egy csengőformájú áttetsző ablak van. Különösebb ingert nem vált ki az emberből, amikor rápillant, egészen átlagos. Citrom és narancsos zselés résztvevők, melyek legalább 20% bevonót tartalmaznak. A cukrok is megkapták a zöldes jelmezt, szintén semmi extra rajta, csupán pár csillag. Az ALDI-ban kapható ez is, viszont a Bonbonetti gyártja nekik. Színben egy picit világosabb, mint az eddigiek. Illatra egy pillanatig megérint minket a csoki, de helyét szinte azonnal átveszi a töltelék illata, ami vagy vécéillatosítóra hajaz vagy sima légfrissítőre. A bevonó nem ropog egyáltalán, cserébe a zselé egészen karcos. Erősen édes, ami rendesen összehúzza az ember arcát is. Az egyik tesztalany szerint a zselé jobban ropog, mint a csokibevonó, a másik szerint pedig "füves" illata van.

Pont: 3,44


TESZT! SOKAT BUKTUNK VOLNA, HA FOGADUNK A LEGJOBB ROPIRA >>>

Choco Pack

Piros és arany színvilág uralja az egész csomagolást és emellett csillag, csillám, szaloncukor, zselékocka, minden, ami kell. A designer ezen biza kiélte minden tehetségét vagy abberációját. Viszont itt mindjárt 3 különböző ízvilágot kapunk: citrom, narancs és málna kerülhet a kezünkbe 20% bevonattal. Az egyes darabok egy fenyőfával díszített szupercsillogós csomagolást kaptak. Színre extra fekete, és jó vastag páncél védi a zselét. A csokit érezni benne nagyon, sőt az elején csak azt, a zselé csak a második fázisban jelentkezik egy masszív cukros hatással megtoldva. A tesztalanyok részéről a következő reakciók érkeztek: „fúj’, „durva mellékíze van”, „csípi valamiért a torkom”.

Pont: 3,09

Glória

Narancssárga színvilág ölel körbe egy ártatlan, pufók kisgyermeket. Ezen kívül némi csillagra hajazó minta díszíti még a csomagolást. Tropical ízben sikerült beszerezni, ami annyit takar, hogy vagy banán vagy ananász vagy "tropical" ízű – jelentsen ez utóbbi bármit is. Ételbevonó öleli körbe a lényeget, természetesen 20%-os arányban. Kis pufók Glóriánk visszaköszön a cukorkák külön csomagolásán is. A világosabb vonalat erősíti a színét tekintve. Illata, íze egyértelműen trópusi, ezen nincs is mit cifrázni. A csoki nagyon elveszett a koncepcióban, alig lehetett észrevenni. A cukrot nem sajnálták ebből sem, masszívan édes utóízt hagy maga után. Egyik önkéntesünk szerint kölnire hasonlít az illatta.

Pont: 3,16

MEGINT EGY SAJÁTMÁRKÁS VITTE EL A PÁLMÁT - ITT A NAGY SÓSCHIPS-TESZT! >>>

Sweet Home

A csomagolás nagyon hasonlít a Bellára, szinte ugyanaz a stílus, annyi különbséggel, hogy itt a fehér és a kék az uralkodó színvilág. Enyhén chips-hatású a csomagolás, ugyanis a zacskó aljában elfért az összes szaloncukor, így simán át lehet látni az átlátszó részen. Citrom és narancsízű cukorkák lapulnak a zacskó legmélyén, melyek egy szokásos 20%-os köpenyt kaptak. Extrakönnyen nyílik, szinte kiugrott a csomagolásból. A csoki színre rendben, megfelelően sötét. Illatra hozza a középmezőny átlagát, semmi különös. Az ízét figyelve viszont meglepő fordulat, hogy itt a csoki az úr, teljesen elnyomja a zselét, annyira kakaós az egész. Az utóíze nem kifejezetten kellemes. További észrevétel a tesztalanyoktól, hogy „műanyag ízű”.

Pont: 3,23

Szívből Csoki

A csomagolás egyértelműen sugallja, hogy prémium osztályból való a citrom- és narancszselés szaloncukor. Szokás szerint itt is a 20%-os tartalom megvan, de itt bevonó helyett étcsokival azonosítják ezt az értéket. Visszapillantva a dobozra, ez tényleg stílusos csomagolás, emeli az ünnep fényét. Maguk a cukrok is sajátlogós csomagolást kaptak, magabiztosságból és egoizmusból nincs hiány. Igazi sötét dokkmunkás, a mezőny legsötétebb csokiárnyalata eddig. Az illatán a gyümölcs igazán dominál, simán átüt a csokin. A töltelék serceg fogaink között, de az egész olyan kemény, hogy az egyik tesztalany szerint ez pontosan olyan, amitől el szokott törni a fogunk, többen pedig mosogatószerhez hasonlították.

Pont: 2,98

Bonbonetti

Álruhában már találkoztunk Bonbonetti termékkel. A dizájn egyezik a zacskós kiadásoknál: apró ablak és egy halom karácsonyi kiegészítő. Zöld-fehér színvilág, így aligha lesz sikeres Újpesten. Szokásos ízesítésű, azaz narancsos és citromos. A bevonat itt is 20%, de részletesebb adatokat olyan nagy szeretettel nem osztottak meg. A cukrok csomagolásán is van minden, mint a karácsonyi búcsúban, annyi eltéréssel, hogy az alapszíne piros. A csoki színe nem olyan sötét. Illatra a citrom győzedelmeskedik minden más felett, egyértelműen ő a domináns a felállásban. Ízre a bevonó egészen csokis, ám a töltelék kifejezetten hasonlít a Tutti-Frutti egyik típusára. A citrom kóstolásnál is megvan. A töltelék állaga nem olyan sűrű, egészen könnyen olvad szét szánkban.

Pont: 3,95

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>>

Haribo

Több szempont alapján is kakukktojás. Egyrészt mert meglepődtünk, hogy beszálltak a szaloncukor-bizniszbe, másrészt, hogy ez bizony egy köpeny nélküli Batman-sorozat (vagyis nem kapott csoki bevonatot). A csomagolás a német tisztasági törvény alapján készült, szokásosan precíz a Haribo dizájn. Gyümölcsízű zselés cukorka, csoki nélkül. Három különböző ízesítés került a zacskóba: alma, eper és narancs. Ebből kettőt aligha lehetne tipikus szaloncukoríznek nevezni. A mezőny másik egoistája, mert a külön csomagolt cukrok is kaptak egy Haribo feliratot, igaz, szigorúan véve nem is beszélünk szaloncukorról. Gyerekkorunk kúp alakú sima zselés cukorkájára hasonlít első pillantásra. Ruganyos állaga van, mint bármelyik gumicukor-testvérének, inkább hasonlít erre a termékre, mint szaloncukorra.

Pont: —

Zselés szaloncukor

Nem sokat árul el a név arról, hogy milyen márka termékével is van dolgunk, mindössze annyit tudni, hogy a Csoki Nyugat Kft készítette, csakúgy, mint a Szívből Csokit, azaz az előjelek nem a legjobbak. A csomagolás itt is elegáns, letisztult, egyszerű eleganciájával hódít. A bevonat ugyanúgy 20% kakaós ételbevonó massza. Három féle íz lapul belül narancs, málna és citrom kiadásban. A cukrok csomagolásán egy angyalhajú, bájos kislány van. Matt barna színe van, és mellé egy nagyon puha állag társul, egy nagyon töredező bevonattal. Illatán egyértelműen a zselé dominál, a csoki csak másodhegedűs. Ízre, nem annyira édes, a málna aromát simán kiérezni belőle (14 fajta málnaszörp után naná). Féltestvérénél jobb egyértelműen, ugyanakkor hasra nem kell esni ettől sem. Úgy látszik, ők sokkal inkább a dizájnnal hódítanak, mintsem a belbeccsel.

Pont: 3, 12

Ítélet

Sok minden kiderült a teszt alatt. Főleg, hogy az alanyok döntő többsége utálja a zselés szaloncukrot. Az is biztos, hogy nem szabad csomagolás alapján választani, mert az egyik legpofásabb végzett majdnem a utolsó helyen. Egyből cáfolni is lehet a Chocco Garden termékével, ahol a prémium csomagolés mellé egészen ízletes szaloncukrot is kapunk. Ismét beigazolódik, hogy a minőségért bizony fizetni kell.

A NAGY MIRELITPIZZA-TESZT! MELYIK EHETŐ, MELYIKET FELEJTSÜK EL? >>>

Az ajánlott kategóriába mindössze két termék került, az egyik a már említett Chocco Garden, a másik pedig a Bonbonetti. Ezek után egy hatalmas szakadék, és elérjük a közepesen teljesítő réteget. Végül pedig az utolsó két helyezetett, melyekkel leginkább vallatni lehetne karácsonykor. Az egyik a kimért ALDI-s átok, míg a másik a rendkívül pofás csomagolásban lapuló Szívből csoki terméke.

Helyezések:

1. Chocco Garden
2. Bonbonetti
3. Bella
4. Sweet Home
5. Glória
6. Zselés szaloncukor
7. Glória
8. Szívből csoki
9. Aldi kimérős

A Haribót sajnos nem lehetett a csokis szempontokkal pontozni, így diszkvalifikáltuk őket a versenyből, annak viszont egyáltalán nem rossz választás, aki rajong a gumicukorért.

Ezek is érdekelhetnek

Friss