Elkészítés: A húst mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szárnyas fűszerkeverékkel, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd forgassuk össze. Ha bambusznyársat fogunk használni, akkor áztassuk vízbe őket.
A kölest mossuk át, és tegyük fel bő sós vízben főni (kb. a forrástól számítva 16-18 perc alatt készre fő). Ne felejtsük el időnként megkeverni!
Amíg fő, vágjuk a szalonnát és a húst kisebb kockákra. Mossuk meg a zsályaleveleket.
Ha mindezzel kész vagyunk, készítsük el a nyársakat: felváltva tűzzünk rá a szalonnából, a pulykából és zsályalevelekből. Én 3 levélkét tűztem egy nyársra.
Fektessük kiolajozott tepsibe, öntsünk kis vizet alá, és toljuk előmelegített sütőbe. VAGY: jön a jó idő, aki teheti, vegye elő a kerti grillt, és süsse meg azon a nyársakat. :-)
Ha a köles megfőtt, csorgassuk rá a fokhagymás olajat, a zöldséglevest, keverjük át és fedjük le.
A céklát pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és tegyük az aprítógépbe. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele a megmaradt zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk, és aprítsuk olyan apróra, mintha a cékla reszelve lenne. Ezután keverjük a köleshez. Már ránézni is gyönyörűség! :-)
A zöldborsóról öntsük le a levét, öblítsük át, és miután lecsöpögtettük, ezt is keverjük hozzá a céklás köleshez.
Ha a nyársak megsültek-megpirultak, akkor már csak tálalni kell. Ha a konzervnek a másik végét is levágjuk, akkor nagyszerű forma lesz belőle a köles tálalásához. Így csinálják a nagyok is, csak valami méregdrága formával. :-) Persze forma nélkül is igen guszta...