Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zsályás pulykanyársak céklás kölesrizottóval

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg pulykamellfilé
  • 30 dkg cékla
  • 37,5 dkg köles
  • 1 zöldborsó konzerv
  • 3 evőkanál tejszín
  • 25 dkg császárszalonna
  • 2 dl zöldségleves (esetleg húsleves valamilyen szárnyasból)
  • bors
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 1 evőkanál fokhagymás olaj
  • kb. 30 levélke zsálya
  • kevés olaj
  • 8 db bambusz nyárs (a fém is jó)

Elkészítés

    Elkészítés: A húst mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szárnyas fűszerkeverékkel, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd forgassuk össze. Ha bambusznyársat fogunk használni, akkor áztassuk vízbe őket.

    A kölest mossuk át, és tegyük fel bő sós vízben főni (kb. a forrástól számítva 16-18 perc alatt készre fő). Ne felejtsük el időnként megkeverni!

    Amíg fő, vágjuk a szalonnát és a húst kisebb kockákra. Mossuk meg a zsályaleveleket.

    Ha mindezzel kész vagyunk, készítsük el a nyársakat: felváltva tűzzünk rá a szalonnából, a pulykából és zsályalevelekből. Én 3 levélkét tűztem egy nyársra.

    Fektessük kiolajozott tepsibe, öntsünk kis vizet alá, és toljuk előmelegített sütőbe. VAGY: jön a jó idő, aki teheti, vegye elő a kerti grillt, és süsse meg azon a nyársakat. :-)

    Ha a köles megfőtt, csorgassuk rá a fokhagymás olajat, a zöldséglevest, keverjük át és fedjük le.

    A céklát pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és tegyük az aprítógépbe. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele a megmaradt zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk, és aprítsuk olyan apróra, mintha a cékla reszelve lenne. Ezután keverjük a köleshez. Már ránézni is gyönyörűség! :-)

    A zöldborsóról öntsük le a levét, öblítsük át, és miután lecsöpögtettük, ezt is keverjük hozzá a céklás köleshez.

    Ha a nyársak megsültek-megpirultak, akkor már csak tálalni kell. Ha a konzervnek a másik végét is levágjuk, akkor nagyszerű forma lesz belőle a köles tálalásához. Így csinálják a nagyok is, csak valami méregdrága formával. :-) Persze forma nélkül is igen guszta...

Megjegyzés

A zöldborsó persze lehet friss, vagy fagyasztott is. Nekem ez a konzerv már régóta árválkodott a kamrámban, ezért esett erre a választás.

Jó kis laktató, mégis egészséges étel.

hortobagyianna
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin