Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsályás pizza padlizsán- és paprikaszeletekkel

1 5/5
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 1 nagyméretű pizzához:
  • A tésztához:
  • 22 dkg kenyérliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl meleg víz (40 fokos az ideális)
  • 1/2 mokkáskanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3/4 teáskanál tengeri só
  • 1/2 mokkáskanál frissen őrölt feketebors
  • 4-5 db friss zsályalevél finomra aprítva
  • A feltéthez:
  • 1 db nagyobb méretű padlizsán (35-40 dkg)
  • 1 db nagyobb piros színű paprika (kápia vagy kaliforniai)
  • 10 dkg bocconcini (apró mozzarellagolyó)
  • 6-8 friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint kevés só
  • A mártáshoz:
  • 1 db közepes salotta (vagy 2 db újhagyma)
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 4 db nagyobb kemény húsú paradicsom (pl. Lucullus)
  • ízlés szerint só
  • kevés chili

Elkészítés

Elkészítés: A 2 dkg élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsolom, amibe előzőleg 1/2 mokkáskanál cukrot szórtam. Amíg az élesztő felfut, felaprítom a zsályaleveleket, nagy dagasztótálba szitálom a lisztet, amit sózok, borsozok. Hozzáadom a felfutott élesztőt, valamint a maradék vizet és 3 evőkanál olívaolajat. A háztartási robotgép dagasztókarjával tésztává dolgozom, 4-5 perc elteltével a formálódó tésztához keverem az aprított zsályaleveleket. A jól kidolgozott tésztát enyhén lisztezett tálba helyezem, konyharuhával lefedve nagyjából 45 perc alatt a duplájára kelesztem.

Közben elkészítem a többi hozzávalót. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek, kevés olajat spriccelek rá. A sütőt 190 fokra előmelegítem.

A padlizsánt csíkokban meghámozom, kb. 1/2 cm-esre karikázom. A padlizsánkarikákat elhelyezem a tepsiben, enyhén sózom, nagyjából 1 evőkanál olajat spriccelek a tetejükre. 18-20 perc alatt elősütöm. A paprikákat kicsumázom, nagyobb darabokra vágom. A padlizsánok helyére beteszem mindegyiket a sütőbe úgy, hogy fényes héjuk nézzen felfelé. 10-12 perc alatt feketére sütöm, majd 10 percre nejlonzacskóban hűlni hagyom. Meghámozom, vékony, hosszú csíkokra szeletelem.

A mártáshoz a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, nagyjából 1 cm-esre kockázom. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymát átpréselem.

1 evőkanál olajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a fokhagymát és a paradicsomokat. Sózom, kevés chilit adok hozzá, besűrítem. Botmixerrel pürésítem. Hűlni hagyom.

A sütőt 220 fokra előmelegítem, egy nagy tepsit sütőpapírral borítok. A megkelt tésztát lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtom, áthelyezem a tepsibe. A mártás felét egyenletesen eloszlatom a felszínén, néhány bazsalikomlevelet tépkedek rá. Erre kerülnek a padlizsánszeletek, melyeken elosztom a maradék paradicsomszószt, majd a kis mozzarellagolyókat helyezem rá félbevágva, végül a paprikacsíkokat és a bazsalikomleveleket rendezem el a tetején.
Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt ropogósra sütöm.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss