Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zónadiéta - csodamódszer, amivel a világsztárok fogynak

default user icon
MME
Mi a közös Jennifer Anistonban, Sandra Bullockban és Demi Moore-ban? Mindhárman Amerika egyik kedvenc fogyókúrás programjára, a zónadiétára esküsznek!
Az alapok

A módszert dr. Barry Sears fejlesztette ki, hosszú évek kutatásai alapján. Programja tulajdonképpen rendkívül egyszerű: magának az étrendnek és az egyes étkezéseknek is 30% zsiradékot, 30% fehérjét és 40% szénhidrátot kell tartalmazniuk.

Sears szerint ez az arány kordában tartja az inzulinszintet, a testet pedig zsírégető üzemmódba állítja. Ezáltal segít abban, kiegyensúlyozott tempóban és tartósan adjuk le a súlyfelesleget.

Fontos az időzítés!

Sears doktor módszerében az evés időpontja sem mindegy: napi ötszöri étkezést ír elő, a három főétkezést és két kisebbet, a tízórait és az uzsonnát. A reggelit az ébredés utáni egy órában el kell fogyasztani, egyébként pedig általános szabály, hogy az étkezések között nem szabad 5 óránál többnek eltelnie. Kifejezetten hasznos, ha mindennap ugyanazon időpontokban étkezünk.

Mértékkel, egészségesen

A zónadiéta alatt tilos koplalni, viszont arra ügyelni kell, hogy egészséges és nem túl kalóriadús ételeket együnk (a cukortartalmú és a fehér lisztből készült fogások például tiltottak), és azokat is mértékkel fogyasszunk. Emellett azt is előírja, hogy napközben 8 alkalommal igyunk meg 2-3 dl vizet.

Szénhidrátok

A zónadiétában a szénhidrátbevitel jelentős részét zöldségek és gyümölcsök révén kell fedezni (az idénynek megfelelőket és minél színesebbeket választva), a gabonafélék közül pedig a rozs, az árpa és a zab alapú termékek ajánlottak (pl. valódi rozskenyér és zabpehely). A szénhidrát ajánlott adagja főétkezésenként 2 kis ökölnyi mennyiség.

Ami tilos: Fehér lisztből készült termékek, banán, aszalt gyümölcsök, kukorica, borsó, burgonya, cukor (a cukortartalmú üdítők sem!), fehér rizs.

Zsiradékok

Zsiradékok nélkül a szervezet nem működhet, gondoljunk csak a zsírban oldódó vitaminokra!  A hasznos olajokhoz ebben a diétában a tengeri halak (pl. lazac, makréla), az olívaolaj és az olajos magvak révén juthatunk hozzá.

Ami tilos: Sertészsír, vaj, margarin, szójaolaj.


Fehérjék

Dr. Sears elsősorban a halakat, a sovány szárnyasokat és a vörös húsokat ajánlja. Ezekből egy adag legfeljebb akkora szelet lehet, mint a tenyerünk.  Reggelire kifejezetten ajánlott, de kisebb mennyiségben a többi főétkezésnél is, a zsírszegény tejtermékek (sajt, tej, joghurt), valamint a tojásfehérje és a szójatermékek fogyasztása.

Ami tilos: Zsíros húsok és tejtermékek, tojássárgája.

Mintaétrend

Reggeli (1 személyre): Gyümölcssaláta 1 db narancsból, 150 g bogyós gyümölcsből és 150 g sovány túróból vagy friss sajtból.

Ebéd (1 személyre): 1 tenyérnyi sovány marhahús (pl. bélszín) sóval, borssal fűszerezve, olívaolajon kisütve, 1 db színes sült paprikával, 200 g párolt zöldbabbal, 20 g összemorzsolt feta sajttal és zöld fűszerekkel megszórva.

Vacsora (1 személyre): Dinszteljük meg 1 fej mogyoróhagymát fél teáskanál olívaolajon. Sóval, majoránnával ízesített vízben főzzünk meg 50 g sárga lencsét, szűrjük le, majd forgassuk a hagymához. Adjunk hozzá apróra vágva fél db piros színű paprikát, fél szál szárzellert, néhány rómaisaláta-levelet és fél csomó petrezselyemzöldet. Keverjünk össze 1 teáskanál olívaolajat 1 evőkanál balzsamecettel, fél teáskanál mustárral, kevés sóval és borssal. Forgassuk a zöldséges lencsét, valamint 50 g kisebb darabokra szedett füstölt lazacot az így kapott dresszingbe.

ÍGY FOGYÓKÚRÁZNAK HOLLYWOOD BOMBÁZÓI: EGYSZERŰ ÉS BETARTHATÓ TIPPEK ÉS PRAKTIKÁK! >>> 
3 TIPIKUS DIÉTACSAPDA, AMELYEKBE NAGYON KÖNNYŰ BELESÉTÁLNI >>> 
REGGELIZZ, MINT A KIRÁLYOK! EGYSZERŰ FOGYÓKÚRA 2 NAPOS MINTAÉTRENDDEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss