Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségleves, a természet csodája

A minap azon filozofálgattam: mily csuda dolog, hogy belerakok a fazékba mindenféle zöldséget, összefőzöm őket, szórok rá némi fűszert, s máris egy finom levest kanalazgathatok.

Gondolati síkról elég hamar a tettek mezejére léptem, és ismét elkészítettem kis családunk eme nagy kedvencét. Komoly felnőtthöz illően – betűtésztával. :)

Ha valaki átlapozza eddigi beszámolóimat, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy vegetariánus vagyok. Ez azonban téves következtetés. Igenis szoktam húsételeket készíteni, ám a rántott karaj, rántott csirkecomb, rántott ponty elkészítéséről szóló fejezetekkel nem rabolnám kedves Olvasóim idejét. A fűszeres fasírtpogácsát, nagy sikerére való tekintettel, talán egyszer majd megírom – akit érdekel, a beküldött receptjeim között soron kívül elolvashatja. :) Most azonban böjtöljünk együtt, süllyesszék a bárdot a kredenc aljára!

Van új a nap alatt?

Száz meg ezer zöldséglevesrecept létezik, s újat mondani nehéz e téren. Én sem akarom megváltani a világot (arra ott vannak a politikusok – már ha...), csupán azt szeretném, ha ennének egy finomat – na nem a politikusok, hanem Önök. :)

Mi kell a kredencből?

– egy nagy (4-5 literes) levesesfazék fedővel
– vágódeszka
– konyhai mérleg (csak a borsó végett)
– kés, evő- és teáskanál, fakanál

Mi kell a konyhából (a piacról)?

– 3 nagyobb sárgarépa
– 2 nagyobb gyökér
– 1 nagyobb vagy 2 kisebb karalábé (ne legyen pudvás)
– zeller ízlés szerint
– 3-4 nagyobb krumpli (burgonya) :)
– 20-25 dkg fagyasztott (vagy friss) zöldborsó
– 1 nagyobbacska vöröshagyma (nem kell felaprítani)
– 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
– étolaj
– összesen kb. 3-3,5 liter víz
– 5-10 dkg leves-száraztészta: pl. betű, kiskocka vagy eperlevél
– fűszerek ízlés szerint (zárójelben az általam használt mennyiségek): só (4 teáskanál), pirospaprika (4 teáskanál), apróra vágott petrezselyem (1 csokor), babérlevél (4 db), őrölt fehérbors (2 lapos teáskanál), szárított, morzsolt kakukkfű (2 teáskanál), szárított, morzsolt lestyán vagy borsikafű (2 lapos teáskanál).

Az egyes zöldségek aránya, illetve a tészta mennyisége az egyéni ízlésnek megfelelően változtatható (a tészta el is hagyható).

Hogy lesz ebből leves?

A megtisztított répát, gyökeret, karalábét, zellert kockázzuk/karikázzuk fel egyenlő vastagságú darabokra (aki a zellert csak az íze miatt tenné a levesbe, egészben is hagyhatja). A krumplit hámozzuk meg, de egyelőre hagyjuk egyben. A borsó is várjon a sorára.

Öntsünk a fazékba annyi olajat, hogy vékony réteget képezzen az alján, majd forrósítsuk fel. Dobjuk rá az imént felkockázott zöldségeket, és élénk lángon, fedő alatt, de gyakran kevergetve pirítsuk kb. 10 percig. A tűzről levéve szórjuk rá a pirospaprikát és a sót, tegyük bele a lehéjazott hagymát egészben, majd öntsük fel annyi vízzel (kb. 8-10 dl), hogy ellepje a zöldségeket. Tegyük vissza a fazekat a tűzre, s lefedve, kis lángon forrásig hevítsük a tartalmát. Míg ez bekövetkezik, kockázzuk fel a krumplit, mérjük le a zöldborsót és vágjuk össze a petrezselymet. A munka hevében bizonyára meg is szomjazunk, mire idáig jutunk – én ilyenkor iszom egy fröccsöt, de ez nem kötelező. :)

Lassú fövéshez idő kell

Ha már forrong a fazék, szapora mozdulatokkal seperjük bele a krumplit meg a zöldborsót, majd öntsük fel még legalább 2 liter hideg vízzel. Egy alapos keverést követően jöhet a petrezselyem, a babérlevél, a fehérbors meg a sűrített pari; a többi fűszerrel és a tésztával még várjunk.

A takaréklángra visszatett, lefedett fazekat ezután egy kis időre magára hagyjuk. Fertályóra múlva, amikor a leves forrósodni kezd, beleszórjuk a kakukkfű- és lestyánmennyiség felét, majd továbbra is lassú tűzön főzzük. (Hogy ne fusson ki, résnyire toljuk félre a fedőt a fazékon.) Akit zavar – engem nem –, a képződő habot kanalazza le a leves tetejéről.

A fizika törvényeivel összhangban szép lassan megpuhulnak a zöldségek, finom illatok lengik be a konyhát. Ám jó volna pontosan tudni, hol tartanak a fövésben az alkotóelemek. Erre a legjobb módszer – sose találnák ki – a kóstolás. :) Szép sorban ellenőrizzük a borsótól a krumpliig a teljes szortimentet. Ha már valamennyi alkotóelem csaknem teljesen puha, öntsük a levesbe a tésztát (én betűtésztát szoktam); a vékony levestészták jellemzően 5-10 perc alatt megfőnek, tehát addigra a levesnek is el kell érnie a 100 százalékos készültségi fokot. A tésztával együtt szórom a levesbe a megmaradt kakukkfüvet és lestyánt (az érzékenyebb fűszerek aromája hosszabb főzés során elillan, ezért kell pótolni).
 

Ígéret – szép szó

A tészta megfövésével elkészült a leves. Remélem, sikerült betartanom, amit ígértem, s egy rendkívül ízletes, tartalmas étel terül szét a kedves Olvasó tányérjában. Nem véletlenül főzöm nagy fazékban: annyira szeretjük, hogy 1-2 liternyit nem is csinálok. Másnapra, harmadnapra még finomabb lesz, ha pedig besűrűsödne, egy kis vízzel vízzel bátran hígítható. Második fogásként bármilyen édesség, főtt tészta, túrógombóc illik hozzá.

Jó étvágyat kíván:

Ezek is érdekelhetnek

Friss