Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöldségeskert a balkonon

Akár a város kellős közepén is lehet konyhakerted, ha van hozzá erkélyed. És persze némi vállalkozó kedved!

Sokféle zöldség megterem cserépben vagy ládában, és szerencsére ma már számos fajtát direkt erre a célra nemesítenek. Hasznos színfoltja lehet a balkonkertnek néhány melegkedvelő konyhakerti zöldség. Válassz kevés helyet foglaló, ellenben sok termést hozó fajtákat, mint a paprika, a paradicsom vagy a futóbab.

Futóbab

Mivel gyorsan és egyenletesen növekszik a bab, így akár az erkélyed falára is felfuttathatod, kialakítva ezáltal egy kis lugast. Levelei és lombozata erős, így akár szeles helyen és zordabb környezetben is nagyszerűen megállja helyét. Piros és fehér virágai üde színfoltja lehetnek otthonodnak, termése pedig bármikor jól jöhet a konyhában. Június elejétől egészen szeptemberig virágzik.

Paradicsom

A paradicsomnak számos fajtája alkalmas arra, hogy a balkont díszítse. Választhatsz a normál bokros, karós vagy akár a futó balkonparadicsom közül is. Akárcsak kerti társa, ő is kedveli a szélvédett, napos helyeket, próbáld óvni a sok esőtől, vigyázz a túllocsolással is. Ültetésnél a földbe keverj némi trágyát, vagy vegyél speciálisan balkonzöldségek számára készített földet. Növekedési időszakban mindig legyen nedves a föld alatta, az oldalsó hajtásokat törd le, hogy csakis a főhajtásra tudjon koncentrálni. A tövét egy karóval támaszd ki, nehogy a későbbiekben kiforduljon a súlytól a cserépből.

Babérfa

Ha igazán mutatós és hasznos örökzöldet szeretnél a teraszra, akkor a babérfa tökéletes megoldás. Könnyen kezelhető, imádja a napos helyeket. Tavasszal és ősszel minimális vízigénye van, nyáron nem árt a földjét mindig nedvesen tartani. Jól formázható, metszőollóval olyan formára nyírhatod, amilyenre csak szeretnéd. Leveleit nyáron öntözésnél nyugodtan locsold le, így a rárakódott por eltűnik róla, és ismét fényesen ragyoghat.

Eper

Az eper kicsik és nagyok kedvence, termesztése és gondozása egyszerű, akár cserépbe vagy balkonládába ültetheted. Vannak folytonérő fajták, ezek egész nyáron át virágoznak és teremnek. Az érett gyümölcsöket szedd le mihamarabb, hogy ismét elkezdjen újat teremni. Ültetés után egy hónappal érdemes speciális gyümölcstápot adni az öntözővízhez. Figyelj arra, hogy a föld mindig nedves legyen. Az eper mellé nyugodtan ültethetsz virágot is, például lobéliát vagy bársonyvirágot.

Zöldfűszereket is ültethetsz, itt olvashatsz róla >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin