Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldséges zúzaleves

MME MME
2 5/5
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 30 dkg zúza
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 10 dkg gomba
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • A galuskához:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál vágott petrezselyem
  • 1 tojás

Elkészítés

Előkészítés: A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk.

Elkészítés: Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhuljon. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A galuskákat a levessel kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 15 perc múlva
1 adag: 352 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss