Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldséges tarkedli juhtúrós mártogatóssal

75 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dkg cukor
  • őrölt fehérbors
  • 15-20 dkg mexikói zöldségkeverék
  • A jJuhtúrós-mártogatóshoz:
  • 10 dk juhtúró (krémes)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tesszük, megszórjuk pici sóval, majd a tetejét lefedve, mikróban roppanósra pároljuk. Ezután alaposan lecsepegtetjük, majd teljesen kihűtjük.

Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kétféle lisztet, ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az előzőleg kissé felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk. Végül hozzáadjuk az előpárolt, kihűtött zöldséget, és óvatosan összekeverjuk. Konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten 20-25 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben bőséges olajat öntünk, felhevítjük. Ezután kanállal kis halmokat kanalazunk bele a masszából, és pár perc alatt a fánkok mindkét felét szép pirosra sütjük. A kisült fánkokat jól lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük.

A juhtúrós-mártogatóshoz a vajat serpenyőbe tesszük, felhevítjük. Hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk (vigyázzunk, nehogy nagyon megpiruljon). Levesszük a tűzről, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, simára keverjük. Ezután belekeverjük a krémes juhtúrót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk szerecsendióval, majd visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

Tálaláskor a zöldséges fánkokat tányérra szedjük, majd mellékanalazzuk a mártogatóst.

Ezek is érdekelhetnek

Friss