Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöldséges rakott köles kecskesajttal és friss salátával

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 25 dkg (bio) köles
  • 4-szeres vízmennyiség
  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 evőkanál bio zöldségszárítmány
  • 20 dkg friss parajlevél
  • 20 dkg gomba (csiperke), de erdei gombákkal is kitűnő
  • 1 csokor újhagyma
  • színes bors
  • natúr joghurt
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • zsemlemorzsa
  • A salátához, 4 személyre:
  • 2 marék madárbegy saláta
  • 2 marék ruccola
  • 2 szál újhagyma
  • 1 dl extra szűz olivaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • fehérbors
  • csipetnyi kömény

Elkészítés

    Elkészítés: A kölest mielőtt felhasználjuk, mindenképp mossuk át szűrőben, folyó vízzel. Miután alaposan átmostuk, tegyük egy magasabb falú edénybe, négyszeres mennyiségű vízben főni, hogy a köles szemek ki tudjanak pattanni. Én a főzővízbe teszek 1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát hosszában csíkokra vágva. Hozzáadok még 1/2 evőkanál bio zöldségszárítmányt, ízlés szerint megsózom, és kb. 10-15 perc alatt puhára főzöm.

    Amíg a köles fő, addig a tisztított parajleveleket a vajon 2 gerezd lereszelt fokhagymával, sóval, borssal megpárolom. Kiszedem egy edénybe, majd ugyanebben a serpenyőben a felkarikázott újhagymát és vékonyra szeletelt gombát pici olívaolajon megpirítom. Fontos, hogy elpárolódjon a víz a gombáról és megpiruljon, mert így adja ki az ízét.

    Miután a köles megdagadt, hozzákeverek 1 felvert tojást.

    Az összeállításhoz a pitesütőt kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával. Az aljára simítok egy réteg kölest, ezt bevizezett kanál hátával egyszerű kivitelezni. Majd erre a rétegre rásimítom a párolt parajt, erre ismét simítok egy réteg kölest, ezután jön a gombás réteg. Az egész tetejére rászeletelem a kecskesajtot, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Hagyom hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.

    Tálaláskor a rakott köles mellé adhatunk friss, aprított metélőhagymával elkevert joghurtot, vagy friss zöldsalátát vinaigrette-el.

    A salátához összekeverem a madárbegysalátát és a ruccolát, vékony szeletekre vágom az újhagymát, és ezt is hozzáadom, összeforgatom. A vinaigrette öntethez az olívaolajat a többi hozzávalóval egyneművé keverem, és tálaláskor meglocsolom a salátát vele.

Megjegyzés

Ez az étel a tavaszi megújulás jegyében feltölti a szervezetet energiával, vitaminokkal, nem utolsó sorban pedig nagyon ízletes. Fogyaszthatjuk teljes értékű főfogásként, de sültek mellé köretként tálalva is megállja a helyét. A kölest sósan és édesen is elkészíthetjük.

A kecskesajt magas kalcium- és vitamintartalma szintén kedvező a szervezet számára. Markáns íze miatt kevés is elég belőle. Használhatunk lágy kecskesajtot, annak kevésbé erőteljes íze van.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin