Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöldséges ludaskása

6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg pulykaszárnyközép (vagy libaszárnytő, kacsaszárnytő)
  • 4 db libaszív
  • 4 db csirkemáj
  • 1 dl étolaj
  • 25-30 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 15 dkg karalábé
  • 10 dkg zeller
  • 3 dl rizs
  • bors
  • ételízesítő

Elkészítés

    Elkészítés: A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. /Ha libából vagy kacsából készítjük, akkor a vastagabb hájat levágjuk a húsról, összekockázzuk 1-2 cm-es kockákra./ Beletesszük abba a lábasba, amibe készíteni fogjuk majd az ételt, és aláöntünk fél dl vizet, és kisütjük a zsírt. Mikor már elfőtt a víz róla, lejjebb vesszük a lángot közepes erősségűre, hogy ne égjen meg a zsír. Ha már megpirosodott a tepertő, kivesszük a zsírból, és ebbe a zsírba beletesszük az összekockázott hagymát, megdinszteljük. Ha túl sok zsír sül ki belőle - 1 dl-nél ne legyen több, mert még a húsból is fog kisülni -, akkor vegyünk el belőle.

    Ha pulykával dolgozunk, akkor az étolajban, ha kisütöttünk zsírt a kacsából-libából, akkor a zsírban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük kevés vízzel, és majdnem puhára pároljuk. A vizet gyakran pótoljuk.

    Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük az összekockázott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. (A vizet több részletben adom hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene hozzá, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, éppen akkor mennyi szaft volt a húson.)

    Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Kb. 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul.

    Ha szükséges, még fűszerezzük. A bors nagyon illik ebbe az ételbe, tegyünk bele bőven.

    Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk alatta a gázt, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet. Akkor jó, ha kicsit tocsogós a rizs, amikor kikapcsoljuk alatta az égőt.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

jabaki2
Kedves nnaniko!:)) Köszönöm szépen a fáradozásodat, hogy miattam regiztél!:)) Hálás vagyok érte, és az meg külön öröm számomra,hogy ízlett is,nem csak neked ,hanem az egész családnak!:) Üdv: jabaki
nnaniko
Nagyon jó kis recept, ne aggódj, ha nincs túl sok reagálás rá, én is csak azért regisztráltam (!) és írok most, h megnyugtassalak :). Sok receptet használok fel innen, de nem írok megjegyzést, hiszen főzök, nem levelezek :). A recept jó, mindenkinek ízlett nálunk és nem bonyolult!
jabaki2
Kedves RollinG!:) Igazad van abban, hogy egyszerűbb, de az biztos,hogy nem finomabb!:) Azt azért ne felejtsd el,hogy a húsból a jó ízek kifőnek a levesbe, így viszont benne marad a ludaskásában. A hús magába szedi a hagyma, a zöldségek ízét, és egy nagyon finom ízletes étel lesz. A főtt hús, azt akár hogy is fogod cicomázni, főtt hús marad. Ezt nem lekicsinylően írom, de gondolom nem most kezdted a főzést, és tudod,hogy más íze van a főtt, illetve bő hagymában készült húsoknak. A másik meg,hogy én a libahúsból nem szeretem a húslevest. A kacsából készült (ha kellően lenyúzom a bőrös részeket) finom zamatos leves készül belőle. Meg merem kockáztatni,hogy van olyan jóízű mint a tyúkból készülté. Tudod ez úgy van, hogy ahány ház, annyi szokás. Én ezen már nem fogok változtatni, mert mi így szeretjük. :) Üdv: jabaki
RollingG
Kedves jabaki2! Jó a recept,de szerintem ezt sokkal egyszerűbben el lehet készíteni: 1. Liba aprólékból dobsz egy laza levest,zöldségekkel mindennel ami kell.... 2. A levest leszűröd, és a 2-1 leves-rizs arányban megfőzöd a rizst lassú tűzön(nem kell kavargatni) 3. A csontokról lefejtett husikat és a feldarabolt zöldségeket belekevered a levesben megfőtt rizsbe. sok bors ahogy írtad és kész! ----És így még levesed is marad,rakhatsz bele májgombócot,maceszt amit érzel! A ludaskását pedig második fogásként tálalhatod!! Üdv!
jabaki2
Örülök,hogy ízlett:)) Már azt hittem velem van a baj, mert nem sok embernek keltette fel a figyelmét. Igaz, ránézésre nem igazán csábító, de nekem ez az egyik kedvenc ételem.
cicakonyha
Jó ötletet adtál! Nagyon finom! Én pulykanyakból csináltam, mert az volt itthon és egy kis libazsírt tettem alá. Köszi: Ági

Hasonló Receptek

Magazin