Zöldséges grízgombócleves

default user icon
3 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A grízgombóchoz:
  • 1 tojás
  • annyi búzadara, amennyit felvesz (1/4 pohár kb.)
  • petrezselyem
  • só vagy ételízesítő
  • A leveshez:
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • őrölt bors
  • zellerlevél
  • petrezselyem
  • (mehet bele még krumpli, zöldbab, bármi)

Elkészítés

    Elkészítés: Először a grízgombócot keverem össze, majd állni hagyom fél órát. Nedves kézzel pici gombócokat formálok belőle.

    A leveshez minden hozzávalót feldarabolok. Kevés olajon megdinsztelem, sózom, borsozom, rászórom a petrezselymet és a zellerlevelet is, és felöntöm vízzel. Kb. 20 perc múlva a kis gombócokat belepotyogtatom, és lassú tűzön készre főzöm.

Megjegyzés

Fontos, hogy picik legyenek a gombócok, mert ha nagyobbak, sokáig kell főzni. Bármilyen zöldséget bele lehet még rakni.

Ékes Andrea
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

B 6 évvel ezelőtt
A grízgombócba lehet tenni petrezselymet - apróra vágva, vagy szárítottat - és egy kis őrölt borsot is, kinek mi az ízlése, zsiradékot nem szoktam tenni bele. Én egy kicsit sokallom a negyed pohár grízt, bár még soha nem mértem meg, amikor csinálom. Könnyen keverhetőre készítem és állni hagyom. Teáskanállal szaggatom bele a kész, forrásban lévő levesbe, egy picit hagyom forrni, majd lekapcsolom és letakarom a fazekat. 5 perc múlva ehető, a gombócok duplájukra dagadnak és nagyon omlósak lesznek. A család odavan érte.
Szemere Katalin 6 évvel ezelőtt
Bocs! Látom só van.
Szemere Katalin 6 évvel ezelőtt
Érdekes lehet és biztosan finom is, de hát én úgy tudtam, hogy a grízgombócokhoz kell valamennyi zsiradék is. Én pl. 2 evőkanál olajat szoktam beletenni. Ezáltal( lehetnek akár nagyok is) könnyűek lesznek. Ja és szerintem még ugyanide hiányzik egy kis só is. Én ezt így csinálom kb. 30 éve, mert a férjem kedvence.

Hasonló Receptek