Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldséges desszertek

Első ránézésre bizarrnak tűnik, pedig ha jobban belegondolunk, mindegyikünk evett már zöldséges süteményt. Jusson csak eszünkbe a kávézókban oly népszerű répatorta vagy a nagyanyánk tökös-mákos rétese. Ugye? A zöldségek alattomban az édességeinket is célba vették, és egészséges alternatívát kínálnak a sok nehéz desszert mellett.

A szokatlan desszertalapanyagok már jó ideje jelen vannak a cukrászdákban és a háztartásokban is, hiszen a zöldségekkel dúsított sütemények nem száradnak ki, kellemesen omlósak lesznek, és nem válnak túl töménnyé vagy szárazzá.

A nagy konyhai reformok előtt azonban nem csak a kalóriaszámolás vagy a sütemény állagának javítása végett kaptak helyt a zöldségfélék a süteményekben. A világháború idején a sárgarépát a cukor helyett adták az édességekhez, hogy a zöldségben található cukor édesítse meg a süteményt és az életet. A magyar konyhában oly kedvelt mákos rétest sem fogyókúraguruk kezdték tökkel lazítani, hanem a bölcs háziasszonyok jöttek rá, hogy a kellemetlenül tömény töltelék lazítására tökéletesen alkalmas a viszonylag ízetlen, de nagy víztartalmú tök.

A tökön és a répán kívül még sokféle zöldséggel készíthetünk desszertet. A süteményekbe kerülhet cukkini, sütőtök, cékla, spárga, édesburgonya, karfiol, esetleg avokádó. A cukkinit, sárgarépát általában nyersen, reszelt formában adjuk a süteményekhez, míg a többieket főtt formájukban hasznosítjuk.

Az édesburgonya és a sütőtök egymást jól helyettesítik, így az angolszász receptekben gyakorta felbukkanó, nálunk ritkán - és akkor is aranyárban - kapható édeskrumpli nyugodtan helyettesíthető sütőtökkel. A sütőtököt leggyakrabban kevert süteményekhez adják, s muffinok, kuglófok alapját képezi. Jól illenek hozzá az őszi-téli sütemények klasszikus fűszerei, a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors, de kifejezetten jó viszonyt ápol a gyömbérrel is. Egy kevés frissen reszelt gyömbértől egészen üde ízt kapnak a sütőtökös sütemények.

A tavaszi szezon zöldséges süteménye kétséget kizáróan a spárgatorta. A tojáshabos krémbe rejtett, cukros vízben előfőzött spárgát omlós tésztával bélelt tortaformában sütve, könnyed, nem túl édes, igazi tavaszi süteményt kapunk. Bátrabbak fagylalt formájában is kísérletezhetnek a spárgával, amihez fűszerként a petrezselyem mellett a tárkony is jól társítható.

A könnyed zöldséges sütemények sorába beleillik még a karfiollal készíthető túrótorta. A megfőzött, lecsöpögtetett karfiol kellő mennyiségű nedvességet biztosít a ricotta számára, krémes állagúvá teszi anélkül, hogy extra kalóriákkal is gazdagítaná a süteményt. A túrótorta krémjébe érdemes még málnát, epret vagy - tavasz híján – szárított és beáztatott fügét, aszalt sárgabarackot vagy mazsolát tenni. A könnyed zöldséges-gyümölcsös krém egy sült kekszlapra ültetve már kész torta, de pohárkrémként is megállja a helyét.

Ahogy a karfiolt használhatjuk, úgy az unokanővérét, a brokkolit is belecsempészhetjük süteményekbe. A brokkoli már markánsabb ízzel bír, így érdemes karakteresebb édességeket készíteni vele. Jól párosítható csokoládés ízekkel.

A csokoládé - a brokkolin kívül - nagyon szereti a céklát, tökéletes párost alkotnak brownie formájában. Krémek esetén a csokoládé az avokádóhoz vonzódik, ami kellemes, krémes állagot kölcsönöz neki.

A zöldséges krémek sora azonban nem ér véget a krémességét kölcsön adó avokádónál, hiszen a babok közül többféléből is remek mousse-ok kreálhatók. A magyar konyha a háziasszonyok kreativitásának köszönhetően jól ismeri a babból készíthető mousse-t, ami nálunk hamis gesztenyepüré néven híresült el. A babot beáztatták, megfőzték, utána lepasszírozták, majd cukorral, rummal és vaníliával ízesítve kikeverték, s ugyanúgy tejszínhabbal tálalták, mint a gesztenyepürét.

Szintén remek hamis gesztenyepüré készíthető krumpliból, ami más édességeknek is tökéletes alapanyaga. A mindannyiunk gyerekkorának feledhetetlen nudlija és szilvás gombóca mellett a krumpli nagyon jó vivőanyag különféle töltelékekhez, kevert süteményekhez és édes pékárukhoz.

A nyers és főtt zöldségek mellett kandírozott zöldségeket is felhasználhatunk az édességeinkhez. Ebben az esetben a cukortartalommal vigyázzunk, a kandírozás során a korábban egészségesnek tekinthető zöldség jelentős mennyiségű cukrot vett fel, és ezzel kalkulálni kell mind a süteményhez szükséges cukormennyiség esetén, mind pedig a kész sütemény kalóriatartalmánál.


Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg cukor
4 egész tojás
2 teáskanál őrölt gyömbér
30-40 dkg sütőtök
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
csipet só

Elkészítés: A sütőtököt kockára vágva megfőzöm. Lecsöpögtetem, botmixerrel krémesítem. A vajat habosra kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojást és a sütőtököt. Fűszerezem és folyamatos keverés mellett beleszórom a sütőporral elkevert lisztet. A kész tésztát kuglóf formába öntöm és 185 fokon, tűpróbáig sütöm.

Céklás brownie

Hozzávalók:
50 dkg cékla
10 dkg vaj
20 dkg 65%-os étcsokoládé
2 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg finomliszt
1 nagy evőkanál holland kakaópor
csipet só

Elkészítés: A céklát héjastól megfőzöm, s miután kicsit kihűlt, gumikesztyűben meghámozom. Egy lábasban vizet forralok, majd egy üstöt teszek rá. Ebbe teszem a vajat és a kockára szedett csokoládét, majd időnként megkeverve hagyom elolvadni. Amíg olvad a csokoládé, addig a cukrot a tojásokkal habosra verem. A céklát botmixerrel krémesítem, majd a cukros keverékhez adom. Ehhez jön még a megolvasztott csokoládé, majd a kakaóporral elkevert liszt. Végezetül egy csipet sót adok hozzá, majd egy tepsibe simítom a masszát és 170 fokon, nagyjából 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kicsit hűlni, mielőtt szeletelni próbálnám.

Ezek is érdekelhetnek

Friss