Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz

Hozzávalók

  • Hozzávalók
  • 4 ek ghí (vegán változatban kókuszzsír)
  • 1/4 kk aszafoetida (hing, amit üvegesre párolt hagymával helyettesíthetsz)
  • 2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 morzsolt kis szárított csili
  • 1 tk kurkuma
  • 1 csipet fahéj
  • 4 sárgarépa
  • 3,5 dl víz
  • 45 dkg karfiol
  • 2 cukkini
  • 1 konzerv csicseriborsó (vagy előző este áztatott és frissen főzött)
  • 3 ek petrezselyem
  • 25 dkg előfőzött kuszkusz
  • 2,5 dl forrásban lévő víz
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

    1. A sárgarépát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A cukkiniket vastagabb darabokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.
    2. A csicseriborsót alaposan megmossuk folyóvíz alatt egy szűrőben. Egy edényben felhevítjük a ghít, majd beletesszük az aszafoetidát. Hozzáadjuk a kurkumát, a csilit, a gyömbért, a fahéjat és összekeverjük, hogy kijöjjenek az ízek.
    3. Hozzáadjuk a sárgarépát és felöntjük a vízzel, fedő alatt felforraljuk. Majd takarékon 5 percig főzzük a répákat.
    4. Amikor kezdenek puhulni hozzáadjuk a karfiolt és a cukkinit, majd körül-belül 10 percig főzzük kis lángon. Belekeverjük a csicseriborsót és a petrezselymet, majd fedő nélkül főzzük cirka 5 percig, hogy minden megpuhuljon. A végén ízlés szerint sózzuk.
    5. A kuszkuszt egy tálba helyezzük és leöntjük a forró vízzel, majd néhány percig állni hagyjuk. Hozzákeverjük a vajat, ízlés szerint sózzuk.
    6. Kiszedjük a tányérokra, a tetejére teszünk a csicseriborsós zöldségekből. 

Megjegyzés

A kuszkusz az észak afrikai konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga, de nem egy külön gabonafajta, hanem búzadarából és búzadaralisztből készítik. A búzadarás keverékből készítik az apró gyöngyöket és legtöbbször előfőzik, ezért lehet pillanatok alatt elkészíteni és főzést sem igazán igényel. Az előfőzött kuszkuszhoz, csak forró vizet kell adnod és ha néhány percig állni hagyni, már kész is van. Már csak a vajat kell hozzákeverni ahhoz, hogy igazán ízletes legyen. A kuszkuszhoz gyakran fogyasztanak fűszeres, csicseriborsós zöldséges fogásokat. A kuszkusz és a csicseriborsó együtt fogyasztva teljes értékű fehérjével látja el a szervezeted, minden szükséges aminosavat be tudsz így vinni. A kuszkusz, mivel búzából készül nem gluténmentes, ezért ha gluténmentes diétán vagy, akkor a kuszkusz helyett készítsd a receptet rizzsel vagy quinoaval. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

vitaik
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes