Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségből ropogós gomba

45 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Mindenféle zöldség amit szeretünk, pl.:
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1 cukkini
  • 1 kis karalábé
  • 1 kis zellergumó
  • 1 darabka karfiol
  • 1/4 cikk fejeskáposzta
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyemzöld
  • olaj
  • A sajtmártáshoz:
  • 1 dl tej
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. A levet nem dobjuk el.

Szűrőlapáttal egy tálba szedjük a zöldségeket, borsozzuk, szerecsendiózzuk, és botmixerrel átdaráljuk.

Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a petrezselymet, 1 tojást, picit sózzuk, és kb. 5 dkg zsemlemorzsával bekeverjük. Állni hagyjuk, hogy megszívja magát a morzsa. Ha túl lazának találjuk, még adhatunk hozzá zsemlemorzsát.

Kisebb golyókat formázunk belőle, és hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába.

Sütés előtt az egyik golyóba lyukat nyomunk a másik golyóból meg hengert sodrunk, ezek lesznek a kalapok és a tönkök a gombákhoz.
Olajban kisütjük.

A sajtmártáshoz kevés olajon 1 evőkanál lisztet világosra pirítunk, felöntjük a zöldségek megmaradt levéből 1 dl-nyivel, 1 dl tejjel, hozzáadunk 15 dkg reszelt füstölt sajtot és kevés petrezselymet. Kevergetjük, felforraljuk, pár perc és kész.

A tányéron a gombákat kialakítjuk, és a sajtmártással tálaljuk.

Megjegyzés

Ha nincs kedvünk, akkor süthetünk csak golyókat vagy krokett formákat. Lehet köretként vagy magában is enni.

Aki nem szereti a sajtszószt, eheti tartárral vagy joghurtos öntettel is, minden illik hozzá. Könnyű, olcsó, mutatós étel. - ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss