Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldségből krémleves

A levesek családjának fontos tagja a krémleves. Ezeket a vastagabb, sűrű, krémes leveseket kifejezetten kívánja az ember, ha 10 fok alá megy a hőmérséklet.

A zöldséges krémlevesek ugyan egész évben szezonálisak, de télen a fokozott zöldséghiányra és a hideg ellen is nagyon jó gyógyír egy-egy gazdag krémleves. Arról nem is beszélve, hogy valamilyen oknál fogva a gyerekek is kifejezetten kedvelik ezeket a selymes, sűrű leveseket.

Mitől is krémes a krémleves?

A zöldségekből készülő levesek krémessé tételének több módja is van.
A leveseket krémesíthetjük magával a főtt zöldséggel. Ebben az esetben a leves egészét vagy egy részét botmixerrel vagy egy turmix segítségével homogén krémmé tesszük. De habarhatjuk tejföllel, krémesíthetjük főzőtejszínnel, joghurttal, vagy  - ha az ízek engedik, akkor - kókusztejjel.

A könnyebb, egészségesebb levesek esetében azonban érdemes eltekinteni az olajos, dinsztelt hagymás alaptól és a liszttel való sűrítéstől, inkább a zöldséggel magával sűrítsük a levest.

Ha staubolni (liszttel beszórva sűríteni) szeretnénk a levest, akkor érdemes teljes kiőrlésű tönkölyliszttel tenni. A tönkölyliszt sokkal jobban hasznosul a szervezetben, élettani hatásai nagyon jók, és tökéletesen be lehet vele sűríteni a levest. De ha egy-két szem krumplit is főzünk a leveshez, és ezt is leturmixoljuk, akkor biztos, hogy jó állagú levest kapunk.

Mivel gazdagíthatjuk a krémleveseket?

Tehetünk bele darabokban hagyott zöldséget, főtt húst, kockákra vágott, vajon párolt füstölt tarját vagy bacon chipset. De bármilyen klasszikus levesbe szánt levesbetét jó szolgálatot tehet. A húsgombóc mellett a kifőtt tészta is jó betét, főleg ha házi példányról beszélünk. A töltött ravioli típusú tésztát is érdemes beletenni, vagy pusztán egy adag reszelt sajtot szórni tálaláskor a tányér aljára.

Hogyan főzzük a zöldségeket?

Ez persze zöldsége válogatja, de ha igazán gazdag aromájú, nem szétfőtt levesre vágyunk, akkor érdemes egy kevés vajon, minimális vízzel, fedő alatt megpárolni a zöldségeket, vagy pont annyi vízzel főzni, amennyi éppen ellepi. Sőt bizonyos zöldségek esetében érdemes a delikvenseket előre megsütni, és a sütés közben megpuhult zöldséget felhasználni a leveshez.

A húslevesek főzésénél - egy kellő méretű mélyhűtő esetén - érdemes lefagyasztani 1-2 liternyi levest minden alkalommal. Az az alaplé tökéletes a krémlevesünk felöntéséhez.

Milyen zöldségekből készüljön a leves?

Szinte bármilyen zöldségből lehet krémlevest készíteni. Mostanság már egész évben kapható szinte minden zöldség, de ha szeretnénk a hagyományoknak és a szezonalitásnak engedni akkor az őszi-téli paletta versenyzői:

Sütőtök

A sütőtöklevest sokféleképp készíthetjük. Lehet főzni a nyers zöldségkockákat, vagy ha még ízesebbet szeretnénk, akkor a félbevágott tököt először lesütjük, úgy krémesítjük. Jól illik a sütőtökhöz a szerecsendió, a tárkony, a rozmaring és a zsálya is. Díszíthetjük pirított tökmaggal. Keleties ízhatást is elérhetünk a sütőtökkel, ha gyömbért, curryt, kókusztejet használunk a leveshez.

Krumpli

A zöldséglevesek untermanja, ám önmagában vagy 1-2 zöldséggel karöltve remek krémleves válik belőle.

Hagyma

A francia hagymalevest akár krémesítve is elkészíthetjük. A klasszikus módon készített leves attribútumai itt is jók, egy szelet sajttal pirított kenyér tökéletes „levesbetét”. A hagymához nagyon jól passzol a sonkachips is.

Póréhagyma

Önmagában is nagyon finom leves, de krumplival vagy sárgarépával összefőzve is remek. Kakukkfűvel és gyömbérrel is meg lehet bolondítani.

Csicsóka

Tipikus újra felfedezett alapanyag. A krumplira emlékeztető zöldségből készülő krémleves fehér borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, fokhagymával vagy akár mustárral is ízesíthető.

Édeskömény

Nem túl gyakran használt alapanyag, pedig nagyon gazdag, jó ízű leves készíthető belőle. Pirított szalonnával, croutonnal gazdagítható.

Sárgarépa

A sárgarépából nagyon finom, selymes levest lehet készíteni. Jól illik hozzá a curry, a koriander, a gyömbér vagy a szerecsendió. Levesbetét gyanánt kerülhet bele például fokhagymás pirított zsemlekocka.

Zeller

A zellernek szára, gumója is tökéletes krémlevesnek. A zellerhez remekül passzol a szerecsendió. A zellerkrémleveshez jó feltét a pirított fenyőmag.

Paradicsom

A paradicsom nem kifejezetten az őszi-téli paletta része, mégsem kihagyható elem, mert valószínűleg ez a leggyakrabban elkészített krémleves. A klasszikus édes, berántott menzai leves helyett a paradicsomlevest meg lehet pakolni kenyérrel, mint az olaszok, de ízesíthető bazsalikommal, oregánóval, és parmezánnal is nagyon finom.


Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
1 méretes sütőtök
1 nagy vöröshagyma
2 dl főzőtejszín 
7,5 dl húsleves
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál fehérbors

Elkészítés: A tököt félbevágom, tepsibe teszem, vizet zúdítok alá, majd lefóliázva bedugom a 200 fokos sütőbe. Mikor megsült, kiszedem a héjából egy tálba. Egy lábasban megdinsztelem az apróra szelt hagymát, a tököt beleteszem, felöntöm levessel, majd hozzákeverem a tejszínt és a fűszereket. Összefőzöm, és currys pirított zsemlekockával tálalom.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
2 l csirke alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes krumpli
1 bő dl tejszín
15 dkg stilton/gorgonzola sajt

Elkészítés: Olajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a kockára vágott krumplit és a rózsáira szedett brokkolit, és egy kicsit "megfuttatom". Felöntöm az alaplével, majd addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel összesimítom, beleeresztem a tejszínt és a sajtot. Még egyet rottyantok rajta, és óvatosan sózom.

Édesköményleves, baconchips-szel

Hozzávalók:
2 nagyobb édeskömény gumó
1 kg krumpli
2 l alaplé

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 szelet bacon

Elkészítés: Olajon megdinsztelem a hagymákat, majd a torzsátlanított, összevágott édesköményt, végezetül hozzáadom a krumplit. Felöntöm alaplével, majd hagyom, hogy minden hozzávaló kellőképp megfőjön. Mikor minden puha, botmixerhez folyamodom, és összeegyengetem a levest. Kis sót adok hozzá, ha kell.
Egy serpenyőben ropogósra pirítom a bacont, és a kész levesbe betét gyanánt beletörögetem. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss