Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves gombával

30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személynek:
  • A fűszeres zabkásához:
  • 7 dkg zabpehely
  • 2 dl csirkealaplé
  • 3 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • snidling (ízlés szerint)
  • A kakukkfüves gombához:
  • 30 dkg gomba (pl. csiperke)
  • kakukkfű
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (vagy turmixgéppel) pépesítsük.

A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása).

Egy serpenyőben melegítsük fel a csirkealaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vajat, és keverjük óvatosan össze. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk).

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss