Az aprított fokhagymát, a római köményt, a koriandert, a csilit, a fűszerpaprikát, a citromhéjat és a sót aprítógépbe, összemixeljük tesszük, majd hozzáadjuk az olívaolaj 2/3 részét.
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, mindegyiket keresztmintásan bevágjuk, ügyelve arra, hogy a bőrét ne sértsük meg. Egyenletesen rákanalazzuk a fűszerkeveréket, és egy sütőlapra helyezzük. Kb. 40 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, amíg a padlizsán teljesen megpuhul.
A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben pár perc alatt megpároljuk. A mazsolát kb. 10 percre langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Hozzákeverjük a bulgurhoz (ami eddigre már megszívta magát a vízzel), összekeverjük a maradék olívaolajjal, majd hozzáadjuk az aprított friss zöldfűszereket, az olívabogyót, a mandulát, az újhagymát, és a citrom kifacsart levét. Ízlés szerint megsózzuk.
A megsült padlizsánokat melegen tálaljuk, a tetejükre halmozzuk a zöldfűszeres bulgurt, végül joghurtot kanalazunk rá. Díszítésként megszórjuk egy kevés friss korianderrel.