Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Zöldfűszer az ablakban

A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, ha sokféle áll belőle rendelkezésünkre, vagyis a legjobb, ha magunk termesztjük. Akár cserépben az ablaban, még jobb balkonunkon, de a legjobb, ha van egy zsebkendőnyi kis kertünk. Mert akkor igazi füveskertünk lehet.
Hirdetes

A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.

Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet.

A gyógy- és fűszernövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes gyógymódokban és természetes ízekben bíznak. Nincs is jobb egy gazdagon fűszerezett fogásnál, a friss fűszerek sokkal intenzívebbek, illatosabbak, mint a szárított, zacskóban várakozó társaik.

Szerencsére a legtöbb gyógynövény jól tűri a cserepes létet. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, és olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drénréteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.

Tárkony

Fagytűrő, vízigényes, melegkedvelő fűszernövény

Felhasználás: Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyés ízűek. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz. Enyhe érzéstelenítő hatása van, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést.

Tárkonyecet:
Készítéséhez kora tavaszi levelei a legjobbak. Egy üveget töltsünk meg friss tárkonylevelekkel. Szorosan töltsék ki az üveget, egészen a tetejéig. Öntsük föl fehérborecettel, és zárjuk le. Egy hónapig hagyjuk a napos ablakpárkányon, időről-időre rázzuk össze.

Termesztés:
Jó vízelvezetésű, tápdús talajba, napos helyre ültessük. Óvjuk a túl sok víztől és a hidegtől. Nyár elején nyírjuk meg, hogy a későbbi konyhai használathoz friss leveleket hozzon. Télen fagymentes helyen tartsuk.

A táronyról bővebben >>>

Tárkonyos receptek >>>

Lestyán

Fagytűrő évelő, a franciák hamis zellernek nevezik

Felhasználás: Húsos zamatot ad az ételeknek, csodálatos levest lehet vele készíteni. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot "zellersóként" használhatjuk. A mag vagy a levél főzete az inkontinenciára jótlkony hatású.

Termesztés: A magokat késő nyáron vagy tavasszal védett helyre vessük. A csírázás 6-10 napig tart. Terjedelmes növény, 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Tápanyagdús közegben cserépben is nevelhető. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.

A lestyánról bővebben >>>

Lestyános receptek >>>

Fodormenta

Keresett fűszernövény, fagytűrő, illatos évelő

Felhasználás: Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű.

Termesztés: Ősszel vagy kora tavasszal gyökérdugványról szaporíthatjuk. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük. Cserépben is nevelhető. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.

A mentáról bővebben >>>

Mentás receptek >>> 


Rozmaring

Örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény

Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyashúsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva rostonsülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.

Termesztés: A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Az ültetés ideje koraősz, ezáltal még a tél beállta előtt megerősödik. Termékeny talajban cserépben is nevelhető. Óvni kell a nedvességtől és a hidegtől.

A rozmaringról bővebben >>>

Rozmaringos receptek >>>

Kömény

A kőkorszak óta termesztik konyhai és gyógyászati célra

Felhasználás: A fiatal leveleknek enyhén ánizsos zamatuk van, jól illenek a salátákba és levesekbe. A magokat csak mértékkel használjuk, mert elnyomják az ízeket. Rágcsálásuktól kellemes a lehelet, segíti az emésztést, görcsoldó hatású, gyerekeknek is adható.

Termesztés: Szabadföldbe kora ősszel vessük, a csírázás 2-3 hétig tart. Termékeny, jó vízelevezetésű talajba, napos helyre ültessük. A köményt nem lehet cserépben nevelni.

A köményről bővebben >>>

Köményes receptek >>>
Kardamom

Trópusi eredetű, örökzöld fűszernövény

Felhasználás: Aromás, fűszeres, citromos magjával édes és savanykás ételeket, kávét és bort ízesítenek. Levelei összezúzva vagy párolva rendkívül illatosak.

Termesztés: A friss magokat késő ősszel védett helyre ültessük. A csírázáshoz mesterséges megvilágításra is szükség lehet, 14-21 napig tart. Télikertben, üvegházban tartsuk, félárnyékban, teljes napsütésben megsárgulnak a levelei. A magról nevelt növények 5 éves koruk előtt nem virágoznak.

A kardamomról bővebben >>>

Kardamomos receptek >>>

Amit még a füveskertbe ajánlunk:

Oregánó, a boldogság fűszere >>>

Csombor, borsfű, borsikafű >>>

Snidling, a fűnek látszó hagyma >>>

Petrezselyem, a kihagyhatatlan >>>

Zsálya, a bölcsesség fűszere >>>

Citromfű, az illatos stresszoldó >>>

Bazsalikom, a mediterrán alapfűszer >>>

Majoranna, pecsenyék virága >>>

Kedvencünk, a kapor >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

ficanka06
Nálam a snidling nő a leggyorsabban:) Szerintem a trükk az, hogy ne napos helyen legyen. Nekem a konyhám elég sötét, kb csak délután részlegesen süt oda a nap 2-3 órára. A snidling így is az árnyékosabb sarokban van és amint levágom egy hét alatt a felére visszanő. Locsolást sem igényel 2-3 hetente egy kicsi vizet. Szerintem érdemes vele próbálkozni, mert nagyon hálás!!:) kb 1 hete ültettem citromfűt, oregánot és petrezselymet. Ma reggelre az oregáno kibújt és olyan boldog voltam....erre délután a párom nem leverte az oregánot és a citromfüvet az ablakból??!!! 'Nagy örömömre' holnap kezdhetem előröl....
Murmika69
A snidlinggel én is mindig így jártam, úgyhogy feladtam. Nem tudom mi az oka, de az nekem sem jött be. A rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, oregánó szuper, úgyhogy én már csak azt ültetek.
Bartushka
Elsőre rozmaringgal, bazsalikommal és snidlinggel próbálkoztam. Az első kettő gyönyörűen kihajtott az ablakba tett kis cserépben. A snidling viszont nem, és nem tudom, miért nem. Egyetlen egy szálacska bújt ki a földből. Napfényes helyen van, a lakás kellemes meleg, fagyról szó sincs, és kapott vizet is.
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes