Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldfőzelék pecsenye kacsamájjal

45 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A főzelékhez:
  • 1 db közepes cukkini
  • 1/2 csokor zöld spárga
  • 2 nagy marék spenót
  • 1/2 fej brokkoli vagy pagodakarfiol
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 3 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál kókuszzsír, vagy állati zsiradék
  • 1 teáskanál tápióka keményítő (elhagyható)
  • A májhoz:
  • 30 dkg pecsenye kacsamáj
  • 30 dkg kacsamáj, vagy egyéb állati zsiradék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 szál rozmaring (elhagyható)

Elkészítés

  1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk. Az újhagymát a zsiradékon kicsit megpároljuk, majd, a spárga kivételével a többi zöldséget sorban feldaraboljuk, és rádobjuk a hagymára. Felöntjük annyi vízzel, hogy még ne lepje el teljesen a zöldeket. A fokhagymát csak a kés lapjával szétnyomjuk, és mehet a lábasba, egy kis só kíséretében.
  2. Amikor a fehérrépa már puha, az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk, és a felkarikázott spárgát beleszórjuk.(A spárgánál érdemes figyelni, hogy a vége gyakran fásabb lehet, ez kb. 1cm szokott lenni, azt érdemes kihagyni az ételből.) Pár perc alatt a spárga is megpuhul egy picit. Önmagában már így is készen van, de ha nem azonnal fogyasztjuk, érdemes egy kicsit az állagán javítani, hogy a zöldségek ne váljanak nagyon külön a víztől. (Én szeretek tojással sűríteni, viszont a fehérjére érzékeny vagyok, ráadásul a fehérje gyakran kicsapódik főzés közben és nem mindenki szereti azt a látványt. Ezért én a sárgáját használom fel, mégpedig, úgy hogy egy pici tápióka keményítővel összekeverem és a főzelékhez keverem egy habverő segítségével. 2-3 percig kevergetve felbuggyantom, és kész is!)
  3. A májat megmossuk, és a két lebenyt szétválasztjuk. Egy serpenyőben,közepes hőmérsékleten feltesszük a zsírt, rá a rozmaringot, és belefektetjük a májakat. Kicsit megborsozzuk, és ráreszeljük a fokhagymát. Fedővel letakarjuk, és kb. 15 percig hagyjuk sülni, utána megfordítjuk, és kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész májakat picit megsózzuk, és a még meleg főzelékkel frissen tálaljuk.
A megmaradt májat egy üveg, vagy kerámia edénybe zsírral elfedve szoktam elrakni. Így a máj nem szárad ki, és akár kenyérre kenve is finom, de felmelegítve is újra lehet tálalni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss