Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zölddió-befőtt

MME MME
6 5/5
60 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A zölddió-befőtt elkészítéséhez jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszurkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk. Egészen addig, amíg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
  2. Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
  3. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, a habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a citrom és a narancs reszelt héját.
  4. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük.
  5. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, majd végül jól lezárjuk az üvegeket.

Tipp: A zölddió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.


Megjegyzés

Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss