Keress receptre vagy hozzávalóra

Zölddió-befőtt

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
 • 2 evőkanál 100%-os ételecet
 • kb. 1,5 l víz
 • 1 kg cukor
 • 8-10 db szegfűszeg
 • fél-fél narancs és citrom héja
 • 0,5 dl rum

Elkészítés

  Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
  Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
  Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.

Megjegyzés

Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból.

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Hozzászólások

kotelesilona 5 évvel ezelőtt
Nekem citrommal szépen lejött a barnaság!
kotelesilona 5 évvel ezelőtt
Szerintem mindegy, hány %-os. A víz az egy liter, és ezt kell ízesíteni némi ecettel. Én legalábbis így csinálom! :) :) :)
feketebari 5 évvel ezelőtt
Ugye ez 10%-os ételecet akar lenni?
keX4590 7 évvel ezelőtt
nekünk holnap lesz az utolsó szirupos akció.. ma megkóstoltam.. nagyon finom már most is :-) egyébként mi már ráéreztünk, hogy gumikesztyűben kell mindent csinálni vele különben napokig látható lesz hogy mit csináltunk :-)
szkati 10 évvel ezelőtt
Már egy hete áznak a zölddiók. Itt-ott már feketednek. A diók átszurkálásakor a férjem és az én ujjaim is annyira megbarnultak, hogy azóta is csak dugdossuk őket. A dió megfogta a tálat is, amiben ázik, valamint minden egyes alkalommal, amikor a vizet leöntöm róla- a mosogatónk is egyre barnább lesz. Az ujjainkról sem citrommal, sem semmiféle egyéb dologgal nem jön le a barnaság. Most már nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle!
cimacs 13 évvel ezelőtt
Szia Gabi55! Jól hangzik a recept, de mire használod? Csak úgy, natúr fogyasztod, vagy ajánlod valamihez? üdv, cimacs

Hasonló Receptek

Magazin