Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Zölddió-befőtt

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Zölddió-befőtt

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 59
  • Elküldve: 105

Hozzávalók:

  • 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
  • 2 evőkanál 100%-os ételecet
  • kb. 1,5 l víz
  • 1 kg cukor
  • 8-10 db szegfűszeg
  • fél-fél narancs és citrom héja
  • 0,5 dl rum

Elkészítés:

A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.

Megjegyzés:

Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból.

A receptet Gaby55 küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 6 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2013. június 13. (csütörtök) 06:57
    Nekem citrommal szépen lejött a barnaság!
Receptválogatás
Sült csirkecombok
A ropogósra sült csirkecombot szinte mindenki szereti, süthetjük vele együtt a köretet, de tölthetjük is kedvünkre.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Pikáns kukoricaleves tökmagolajjal Pikáns kukoricaleves tökmagolajjal
Füstölt sajttal töltött fasírttekercs Füstölt sajttal töltött fasírttekercs
Csirkemellbe göngyölt sárgadinnye panírbundában Csirkemellbe göngyölt sárgadinnye panírbundában
Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal
Barackos-túrós kifli Barackos-túrós kifli
Gazpacho (hideg paradicsomleves) Gazpacho (hideg paradicsomleves)
Töltött sonkás burgonya Töltött sonkás burgonya
Gyulai finom falatok Gyulai finom falatok
Csirkemájpástétom zöldségesen Csirkemájpástétom zöldségesen
Csirkén sült fűszeres mozzarella Csirkén sült fűszeres mozzarella
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124343_cukor110.jpg 7 fontos kérdés a cukorról

Nem is gondolnánk, de évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg! És ez a mennyiség egyre nő! Bár a szervezetnek egy bizonyos…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124267_szuperelelmiszerek-110.jpg Tudj meg mindent a szuperélelmiszerekről!

A szuperélelmiszer (angolul: superfood) kifejezéssel alighanem mindenki találkozott már, aki szeretne egészségesen élni. De…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124333_dieta110.jpg Vigyázz, diétacsapda! Így lesz sikeres a fogyás

Hiába fogytunk le, a leadott felesleg szinte rögtön visszakúszott? A legújabb csodakúra tízkilós fogyást ígért, de rólunk csak…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124331_koleszterin110.jpg Természetes koleszterincsökkentés!

Mivel nem okoz panaszokat, sokan nem is tudják, hogy változtatniuk kellene az életmódjukon. Pedig Magyarországon a felnőtt…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124329_balkon110.jpg Paradicsomot a balkonra!

Unjuk a zöldséges standok áruit? Szeretnénk egy kicsit magunk is kertésszé válni? Íme, néhány tipp, hogy tudunk igazi zöldség…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124327_sarga110.jpg Színpompás egészség

Az élénk színű növények, gyümölcsök és zöldségek mind-mind egy dologról árulkodnak: fittségről és életerőről. Lássuk, miben és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124325_jinjang110.jpg Harmonikus diéta

Mi az a jin-jang diéta, és miért jó?

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124323_yoghurt110.jpg Miért jó a joghurt?

Táplálkozási szakértők szerint még a tejnél is egészségesebb. Lássuk, miért játszik egyre fontosabb szerepet az egészséges…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept