Zöldborsófőzelék

default user icon
9 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 kg zöldborsó (1 kg tisztított vagy mélyhűtött),
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A borsót kifejtjük megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.

    2. A borsót forrásban levő, bő, enyhén cukros vízbe szórjuk, megfőzzük, majd leszűrjük, és a levét felfogjuk.

    3. Felforrósítjuk az olajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a petrezselymet, és felöntjük kb. 3 dl főzőlével. Csomómentesre keverjük, és a borsóra öntjük.

    4. Annyi főzőlevet adunk még hozzá, hogy ne legyen túl híg. Lassú forralással besűrítjük. Ízlés szerint tükörtojással vagy sült virslivel körítve tálaljuk.

    1 adag: 1710 kJ/385 kcal (köret nélkül)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

cathy222 10 évvel ezelőtt
Pici cukor jobban kiemeli a borsó ízét, és persze nálunk is tejjel az igazi, de a tejszíneset is meg fogom próbálni. Fokhagymás borsó annyira bizarr, hogy azt is megpróbálom hamarosan.
raindrop 11 évvel ezelőtt
Én is úgy szeretem, ha a rántásba még teszek egy kis gerezd fokhagymát összezúzva, és egy pici pirospaprikát is, mert nem szeretm azt a szokványos sápatag rántásízű főzeléket. Párolásnál ugyanúgy teszek a zöldborsóhoz egy kb egy kávéskanál cukrot. Viszont most jön a java; én mindig TEJJEL öntöm fel a borsófőzeléket (meg a zöldbabot is), nagymamától tanultam. Egyszerűen összehasonlíthatatlan, mintha vízzel lenne. Sokkal, de sokkal ízletesebb!
hem 11 évvel ezelőtt
Elfelejtettem írni, hogy egy fél fej reszelt vöröshagymát is adok hozzá, amikor párolom a borsót.
hem 11 évvel ezelőtt
Pici vízben szoktam megpárolni a borsót, amikor megpuhult liszttel megszóróm, majd tejjel és tejszínnel öntöm fel. A tejszíntől olyan selymes íze lesz! Imádom!
Garffyka 12 évvel ezelőtt
nem gyakorló, gyakorlatlan (az előbbiben gépelési hiba:)
Garffyka 12 évvel ezelőtt
ja, ezt mindig elfelejtem, de most eszembe jutott: mivel ez alapételek szakácskönyve, valószínűsíthetően, kezdő vagy gyakorló háziasszonyok \'forgatják\' elég gyakran; jó lenne beleírni, hogy egy-egy étel mekkora adag, pl két embernek a zöldborsófőzelék ennyi alapanyagból valószínüleg túl sok; és eléggé el tudja bátortalanítani a kezdő háziasszonyokat, ha sokszor teszik-veszik a maradékokat.
Garffyka 12 évvel ezelőtt
és ha valaki nem cukrosan, hanem fokhagymásan szereti, isteni!, akkor a receptből a cukrot ki kell hagyni, helyette 4-5 gerezd fokhagyma (a a borsó 2 kg, kell ennyi), finomra aprítva.
kingesz 12 évvel ezelőtt
szerintem is finomabb tejjel, mint vízzel. Én mindig így csinálom
füstöltsó 13 évvel ezelőtt
Én besürítem tejföllel és liszttel. A végén vágott kaprot teszek hozzá. Ettöl [a kaportól] lesz finom.

Hasonló Receptek

Magazin