Sokan nem tudták még kiheverni az iskolai ebédlőben elfogyasztott, se íze, se bűze zöldbabfőzelék emlékét. Pedig a friss zöldbab igazán kitűnő konyhai alapanyag, amelyből mindenki elkészítheti az ízlésének megfelelő fogást – legyen az akár egy pikáns, fehérboros rakottas, egy magyaros pörkölt, vagy egy egzotikus indiai egytálétel.
Babhistória
A babfélék Mexikóból származnak. Az indiánok ősi eledelét később az újvilági bevándorlók is megkedvelték. Magyarországra a bab a török hódoltság idején érkezett. Számtalan változata ismert: a ceruzabab, a sárga vajbab, a zöldbab, a karóbab, a thai bab. Ezek a növények valamennyien ugyanannak a nagy zöldségcsaládnak a tagjai.
Manapság Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, míg a magyar háziasszonyok inkább a sárga hüvelyűeket kedvelik. A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak.
Nem (zöld)babra megy a játék
Bizonyos zöldséglevek - például a zöldbablé - fogyasztásával a szervezeted olyan anyagokhoz juttathatod, amelyek hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Ez a lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását, de serkenti a máj működését is, emellett a vérben lévő méreganyagok eltávolítására szintén jó hatással van.
Lássunk néhány ínycsiklandó zöldbabos receptet!
Olajbogyós zöldbabsaláta
Hozzávalók:
40 dkg friss zöldbab
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet
só
bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított snidling
2 db szép paradicsom
10 dkg fekete olíva
Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
Pikáns zöldbableves
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
20 dkg füstölt sonka
10 dkg szárazkolbász
10 dkg füstölt sajt
3 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vöröshagymakrém
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál fokhagymakrém
só
őrölt bors
citromfű (kevéske)
1 kávéskanál citromlé
1 paprika
olaj
1 kávéskanál szárított petrezselyem
1 kávéskanál szárított zellerzöld
Elkészítés: Az összevágott sonkát és kolbászt olajon megpirítjuk. Rádobjuk a vöröshagymakrémet, átkeverjük és felöntjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát és a fűszereket. A zöldbabot (ha frisset használunk) 5 perccel a burgonya előtt tesszük bele. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, ez teljesen fel fog olvadni. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel, végül pár csepp citrommal ízesítjük.
Erdélyi kapros zöldbab
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldbab (fagyasztott)
1 evőkanál olaj
4 paradicsom
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zsírszegény túró
1 csokor kapor
Elkészítés: A még fagyott zöldbabot a felmelegített olajon átfuttatjuk, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.
Vajbabos báránycomb
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg báránycomb
1 nagy csokor leveszöldség (répa, zöldség, zeller, póré)
2 fej hagyma
4 dkg + 2 dkg + 2 dkg vaj
2,5 dl húsleves
2,5 dl fehérbor
2 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg zöldbab (fagyasztott, aprított)
2 evőkanál ételízesítő
1 kis csokor petrezselyem
Előkészítés: A húst megmossuk, sóval és borssal alaposan bedörzsöljük. A zöldségeket, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A húst egy mély tepsibe fektetjük. Felforrósítunk 4 dkg vajat, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 120 percig sütjük. A húslevest összekeverjük a borral, és gyakran meglocsoljuk vele sütés közben a húst. A húst kivesszük a sütőből, tűzálló tálra emeljük. Kikapcsoljuk a sütőt, és visszatesszük a húst, hogy melegen tartsuk. A zöldségeket a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, felöntjük a tejföllel, és annyi vízzel, hogy kb. ž liter szószt kapjunk. Felforraljuk, és az étkezési keményítővel besűrítjük. Felforrósítunk 2 dkg vajat, és rászórjuk a zöldbabot. Ételízesítővel megszórjuk, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk, és elkeverjük a maradék vajjal. A vajat a meleg húsra tesszük, hagyjuk, hogy elolvadjon rajta. A hús köré öntjük a babot, a szósszal és esetleg sült burgonyával tálaljuk.
O.Sz.