Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöldbabos-tejfölös sertéspörkölt

default user icon
5 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 2 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 2 gerezd fok hagyma
  • 50-60 dkg friss zöldbab
  • 2-3 dl tejföl
  • törött bors
  • őrölt kömény
  • őrölt majoránna
  • piros fűszerpaprika
  • piros arany
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kis kockára, a húst pörkölt méretű kockára vágom fel. A zsiradékra felteszem párolni a hagymát, sózom, amikor már kezd sárgulni, pici vizet adok hozzá, majd mehet bele a paprika, a paradicsom és a zúzott fokhagyma a fűszerekkel együtt, kivéve a pirospaprikát. Aki szereti, apróra vágott petrezselyemzöldet is adhat hozzá.

    Amikor kezd alakulni a szaft, beleteszem az előre besózott húst, picit lepirítom, majd rászórom a pirospaprikát, és felengedem vízzel. Amikor forrni kezd, lassú tűzön főzöm tovább.

    A zöldbabot megtisztítom, felvágom hasábokra, mint a főzelékhez, megmosom. Amikor a hús már közepesen megpuhult, hozzáöntöm a zöldbabot, tovább főzöm. Szükség szerint még fűszerezem, illetve pótolom az elfőtt vizet. Mikor már majdnem kész, behabarom a tejföllel, hagyom még egyszer felforrni.

    Friss kenyérrel tálalom.

Megjegyzés

Az ötlet egy lusta barátunk balatoni telkén töltött hétvégén született. Nagyobb társaság volt együtt, bográcsos pörkölt - és gyerekek lévén - zöldbabfőzelék volt a menü. A kertben főtt a pöri, a konyhában a lányok pedig a tűzhelyen a zöldbabbal bíbelődtek. A gond akkor jött, amikor a félig főtt főzelék alól kifogyott a gázpalackból a gáz. Persze a tartalék palack is üres volt. Nem volt mit tenni, beleöntöttük a majdnem kész pörköltbe a zöldbabot, készre főztük. A siker óriási volt, mindenkinek nagyon bejött! Azóta itthon is szinte mindig így készítjük. Párom isteni receptet kreált az ötletből! Természetesen, amikor nincs friss zöldbab, készíthetjük mirelitből, vagy akár üvegesből is, ekkor a főzési idő azonban változik, erre figyeljünk.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

viragmami
Nagyon jó ez a recept! Már régen főztem,még akkor mikor a gyerekek kicsik voltak és nem akarták megenni a zöldbabot.Párszor megfőztem így és azóta már főzelékként is megeszik,sőt azóta a kedvencük a zöldbab főzelék!Aki még nem próbálta így,annak ajánlom,mert nagyon finom!
Nanasnani
Este mise, reggel semmise (Gugyerák után szabadon). Ez nem jó kiosztás, a Bikavér mindíg csurran-cseppen! Meg így még bikának érzem magam! :)))
jabaki2
Hali Nani !:)) Akkor már nem a misebor?:DDD Meggondoltad?DDDD
Nanasnani
Hali! Köszi az elismerést, a kaja valóban nagyon fínom. Én igazándiból másnap szeretem, amikor már jól össze érett. Ráadásul hidegen. Egy dolgot azonban nem értek! Az általam beküldött recept eredeti neve: ERZSÓ ZÖLDBAB PÖRKÖLTJE! Már itt is cezúráznak? :))) Na mindegy, a lényeg a jó étvágy, persze jó étkekből! Meg persze a bikavér! Nani.
jabaki2
Szia Nani:) Gratulálok ez finom lehet! Legközelebb, ha csinálok zöldbabot, így fogom elkészíteni. Üdv, jabaki

Hasonló Receptek

Magazin