Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldbabfőzelék házi bélszínrolóval

MME MME
85 perc
mester
költséges
4 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A zöldbabfőzelék elkészítéséhez apró kockákra vágjuk a vöröshagymát. Kevés olívaolaj és vaj keverékén megüvegesítjük egy lábosban.
  2. Ha már majdnem, kész rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Beledobjuk az előkészített zöldbabot és felöntjük annyi zöldség alaplével, hogy ellepje. Hozzáadunk két babérlevelet és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.
  3. A bélszínrolóhoz a nagy fej vöröshagymát egészen apróra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a vöröshagymát elkezdjük pirítani. Amikor már majdnem kész, rádobju az apróra vágott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd fél perc pirítás után levesszük és félrerakjuk hűlni.
  4. Közben a szikkasztott zsemléket összetépkedjük, és felöntjük a tejjel. Ráütjük a tojásokat, és egynemű masszává keverjük. Fűszerezzük egy nagy csipet sóval, késhegynyi őrölt köménnyel, szerecsendióval és rozmaringgal. (A rozmaringgal csak óvatosan, mert intenzív az íze!)
  5. Később a sült hagymát is a masszába forgatjuk, és hozzáadjuk a darált marhahúst. Ha túl lágy a massza ahhoz, hogy formázni lehessen, 1 evőkanál zsemlemorzsát keverjünk még bele.
  6. A húsmasszából kis hengereket készítünk, és a hagyományos módon liszt, tojás és zsemlemorzsa felhasználásáva bepanírozzuk mindet.
  7. Közben az elkészült zöldbabfőzeléket is befejezzük rántás és habarás ötvezetével, a "habarintással". Ehhez serpenyőben olajat melegítünk, beleszórjuk a lisztet és megfuttatjuk. Lehúzzuk a tűzről, 1 dl hideg vizet gyors mozdulatokkal elkeverünk benne. Ezután hozzátesszük a tejfölt, és azzal is elkeverjük, majd a főzőlével apránként higítjuk, és simára keverjük. A habarintást a főzelékbe keverjük.
  8. A babérleveleket kivesszük, és apróra vágott petrezselymet és kaprot szórunk a főzelékbe. Ízlés szerint fehérborecettel (kb. 1 ek.) savanyítjuk.
  9. Éppen csak összeforraljuk a főzeléket, majd lekapcsoljuk, és félrerakjuk tálalásig.
  10. A bélszínrolók kisütéséhez edényben olajat hevítünk, és szép aranybarnára sütjük benne a húsrudacskákat.
  11. A főzeléket tányérba szedjük, ráhelyezzük a bélszínrolót, majd friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Nézd meg videón, hogyan készül a zöldbabfőzelék házi bélszínrolóval:


Megjegyzés

Bélszín helyett használhatunk hátszínt is a bélszínroló elkészítéséhez. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss