Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöldbabfőzelék házi bélszínrolóval

default user icon

Hozzávalók

  • A főzelékhez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 kg zöldbab
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 0,5 dl étolaj
  • 2 ek tejföl
  • friss petrezsemlyemzöld
  • friss kapor
  • 1 ek fehérborecet (vagy 10%-os ételecet)
  • bors
  • A bélszínrolóhoz:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg darált marhahús (70% marhanyak, 30% bélszín, a bélszínt hátszínnel is helyettesíthetjük)
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1/2 l étolaj
  • bors
  • szercsendió
  • örölt köménymag
  • őrölt rozmaring

Elkészítés

    1. Egy fej vöröshagymát apró kockára vágunk. A hagymát kevés olivaolaj és vaj keverékén megüvegesítjük egy lábosban.
    2. Ha már majdnem, kész rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk.Beledobjuk az előkészített zöldbabot és felötjük annyi zöldség alaplével, hogy ellepje, hozzáadunk két babérlevelet és lefedve puhára főzzük.
    3. A bélszínrolóhoz a nagy fej vöröshagymát egészen apróra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a vöröshagymát elkezdjük pirítani. Amikor már majdnem kész, rádobunk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd fél perc pirítás után levesszük és félrerakjuk hűlni.
    4. Közben a szikkasztott zsemléket összetépkedjük, és felöntjük a tejjel. Ráütjük a tojásokat, és egynemű masszává keverjük. Fűszerezzük egy nagy csipet sóval, késhegynyi őrölt köménnyel, szerecsendióval és rozmaringgal. (A rozmaringgal csak óvatosan, mert intenzív az íze!)
    5. Később a sült hagymát is a masszába forgatjuk, és hozzáadjuk a darált marhahúst. Ha túl lágy a masszánk, ahhoz, hogy formázni lehessen, 1 evőkanál zsemlemorzsát keverjünk bele.
    6. A húsmasszából kis hengereket készítünk, és hagyományos módon bepanírozzukőket: liszt, tojás és zsemlemorzsa felhasználásával.
    7. Közben az elkészült főzeléket is befejezzük rántás és habarás ötvezetével, a "habarintással". Serpenyőben olajat melegítünk, ebbe szórjuk a lisztet és megfuttatjuk. Lehúzzuk a tűzről, 1 dl hideg vizet gyors mozdulatokkal elkeverünk benne. Ezután hozzátesszük a tejfölt, és azzal is elkeverjük, majd a főzőlek főzőlevével apránként higítjuk és simára keverjük, majd az egész habarintást a főzelkébe keverjük.
    8. A babérleveleket kivesszük, és apróra vágott petrezselymet és kaprot szórunk a főzelékbe. Ízlés szerint fehérborecettel savanyítjuk (Én egy evőkanálynit tetembele.)
    9. Éppen csak összeforraljuk, lekapcsoljuk, és félrerakjuk tálalásig.
    10. A bélszínrolók kisütéséhez egy edényben olajat hevítünk, és szép aranybarnára sütjük a rolókat.
    11. A főzeléket tányérba szedjük, és ráhelyezzük a bélszínrolót, majd friss zöldfűszerekkel díszítjük.

      NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉST VIDEÓN >>> 

      RAKOTTAS, LEVES ÉS FŐZELÉK: 11 SZUPER ZÖLDBABOS RECEPT >>> 

      ZÖLDBABFŐZELÉK, ZÖLDBABLEVES ÉS RAKOTTAS - 13 ZSENIÁLIS RECEPT A NYÁRRA >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Zöldbabfőzelék házi bélszínrolóval recept?


Magazin