Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld vagy piros alma? Fehér vagy barna rizs? Megmondjuk, melyik egészségesebb!

Fehér vagy barna rizs? Piros vagy zöld alma? Nem csak látványbeli különbségről van szó, annál sokkal többről! Eláruljuk, mi, hogy segítsünk a döntésben.

A külső megjelenés egy élelmiszer egyéb „értékeiről” is árulkodik. Bizonyos esetekben ugyanis egy adott szín egészségesebb beltartalmat jelez, mert az ilyen zöldség vagy gyümölcs több, fontos anyagot tartalmaz, mint más színű változatai. Az alábbiakból megismerhetsz néhány megfontolandó különbséget.

Alma: piros vagy zöld?

Egy felmérés szerint mi, magyarok, átlagosan fejenként kb. 13 kg-nyit eszünk belőle egy évben (2010-es adat), és bár Európában sokan leköröznek minket, az alma hazánkban még így is a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik. A zöld és a piros változatok közül érdemesebb az előbbit választani, mert a héja valamivel több vitamint tartalmaz.

Paprika: piros, sárga vagy zöld?

Mindhárom finom és vitamindús. Mégis kiemelkedik közülük a piros színű, mert ezt szüretelik le a legkésőbb, így jóval több benne a vitamin.

A 25 legegészségesebbétel, amit fogyasztanod kell >>>
Csokoládé: világos vagy sötét?

A sötét színűek a jobbak, hiszen ezek magasabb kakaótartalommal bírnak, mint a világosabb, azaz tejesebb társaik. A kakaóban pedig polifenol és flavonol található, melyek pozitív hatással vannak a szívre és a vérkeringésre.

Kenyér: fehér vagy barna?   

A gabonaszemek rengeteg létfontosságú anyagot tartalmaznak: vitaminokat, szénhidrátot, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A párbajt mindenképp a barna változat nyeri, hiszen ebben az esetben a gabonaszemek, csakúgy, mint a barna rizsnél, hántolatlanok, ezért több egészséges anyagot tartalmaznak. Minél sötétebb egy kenyér, annál egészségesebb!

Rosszkedvű vagy? Íme 5 étel, ami jókedvre derít >>> 
Rizs: fehér vagy barna?

Az apró rizsszemek energiával látják el a szervezetünket. Összehasonlítva a két eltérő színű változatot, mindenképpen a barna a nyerő! Kezdetben az összes rizsfajta ilyen, de arról, amelyik az is marad, feldolgozáskor csak a legfelső héjréteget távolítják el, és így több egészséges rost és ásványi anyag marad benne.

Tea: fekete vagy zöld?

A tea rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik például, hogy csökkenti a szívinfarktus és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A zöld tea különösen egészséges, hiszen magasabb a polifenol-tartalma, mint a feketéé.

7 étel, amit enned kell, hogy szép legyen a bőröd és a hajad >>> 
Bor: vörös vagy fehér?

Az orvosok már régóta emlegetik a finom nedű egészségre gyakorolt jótékony hatását, feltéve, hogy az ember mértékkel fogyasztja! A vörösbor antioxidáns hatású polifenolt tartalmaz, amely védi a szívet és az érrendszert.

5 egészséges szuperzölség, ami megóv a betegségektől >>> 


Ezek is érdekelhetnek

Friss