Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztaszószteszt! Kifejezetten finom bolti pestókra bukkantunk

Olasz konyha? Pizza, pasta, pesto. Ezekkel a fogásokkal korántsem kapunk teljes képet az itáliai konyháról, de kiindulási alapnak azért nem rossz. A felsorolás utolsó elemét vettük ma célba, és 10 különböző zöld pestót gyűjtöttünk be.

Pesto alla genovese – így is találkozhatunk vele, ez ugyanazon terméket jelenti. Elkészítése során rendszerint bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát, fenyőmagot és különböző sajtokat használnak fel. Az olaszok előszeretettel használják tésztaételeknél, de olykor a levesbe is belekerül.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

A modern pesto története a XIX. században kezdődik, de elődje, amit agliata vagy aggiadda néven jegyeztek, már az 1200-as években jelen volt.

Mi magunk pedig megnéztük, milyen eredménnyel vizsgáznak a bolti szószok.

Granny’s

Illatra kifejezetten erős. Színre sötét, nem éppen olyan, mint amit egy pestótól elvár az ember. Közelről szagolva valóban érezni rajta a fenyőmagot, akár mint egy karácsonyfa. Kóstolva a bazsalikom győz, karakteres íze uralja az egész szószt. Nincsen finomra darálva, egészen nagy darabok maradtak benne, kicsit serceg a fogaink között.

Adatok: bazsalikom 41%, sajt 7,5%, fenyőmag 2,2%, 190 gramm, 899 ft

NAGY PARADICSOMOSHERING-TESZT! EGY SAJÁT MÁRKÁS KONZERV VITTE EL A PÁLMÁT! >>> 
Spar

Illatra nem túl harsány. Leginkább az olaj illatát érezni, illetve a bazsalikom bukik még ki belőle. Színre átlagos, valahol a világos és a sötét között van félúton. Állagra egészen finomra van pépesítve, nagyobb darabok ebben nem maradtak. Kóstolva is hasonló élményeket nyújt, mint illatozva.

Adatok: bazsalikom 38%, sajt 5%, fenyőmag 1%, 190 gramm, 419 ft

D’amico

Illatra visszafogott. Egészen közel kell hozzá hajolni, hogy megérezzünk bármit is egyáltalán. Vadul úszik az olajban az egész, ami talán magyarázat lehet rá, hogy miért nincsen erős illata. Savanykás ízvilága lágyan rángatja arcizmainkat, nem a legkellemesebb élmény, az biztos. 

Adatok: bazsalikom 46%, sajt 4%, fenyőmag 1%, 90 gramm, 869 ft

KAKAÓTESZT: MEGLEPŐ, DE KÉT TERMÉK IS VERI A NYUSZIS KLASSZIKUST! >>> 
Carloni

Szagolgatva kicsit olyan, mint egy napon hagyott olajos natúr lángos némi hagymával. Veszett savanykás ízvilág uralja, ebben a bazsalikom sem erősködik, olajos-savanykás íze van. Állagra ez is darabosabb kicsit, nincsen pépesítve. Meglepő, hogy a fenyőmagot egy pillanatig sem érezni, viszont a sajtot ki lehet figyelni egy-egy pillanatig.

Adatok: bazsalikom 27%, olívaolaj 17%, sajt 10,3%, 190 gramm, 399 ft

Barilla

Világos árnyalatban pompázik és ránézésre is látszik, hogy szinte krémes az egész. Illatra vékony bazsalikom úszik ki belőle, de egyes tesztalanyok szerint „kertillata" van. Kóstolva a bazsalikom visszavesz és helyébe egy olívás-sós ízvilág ugrik. A krémes állaga kóstolva is megvan, szinte folyik az ember szájában.

Adatok: bazsalikom 30%, napraforgóolaj 44,5%, sajt 5,7%, 190 gramm, 1169 ft

A NAGY BARACKOSJOGHURT-TESZT: MELYIK A LEGGYÜMÖLCSÖSEBB ÉS A LEGKRÉMESEBB? >>> 
San Fabio

Olajfürdőben van részünk, olyan, akár egy leves, ez sehogy nem akar besűrűsödni. Illatra durván érződik a fenyőmag, de szemre is látható, hogy vastagon került bele. Savanykás, de nem annyira arcszaggató. Olajossága eszméletlen, ez inkább lé, mint szósz. A bazsalikom leginkább utóízében jelentkezik.

Adatok: bazsalikom 46%, napraforgóolaj 34%, fenyőmag 8%, olívaolaj 1%, sajt 4%, 190 gramm, 399 ft

Bertolli

Kicsit a világosabb mezőnyhöz tartozik, illetve meglepően sűrű, ezt nem könnyű kevergetni csak önmagában. Állagra nagyon kellemesen krémes, ehhez társul egy savanykás-sós ízvilág, ami egy pillanat alatt robban a szánkba a semmiből. A bazsalikom nagyon megbújik benne, ebben leginkább a só az úr.

Adatok: bazsalikom 46%, napraforgóolaj 25%, sajt 7%, fenyőmag 0,5%, 185 gramm, 765 ft

TESZT! MELYIK CSOKIS GABONAPEHELY A LEGJOBB REGGELI? >>> 
Tesco

Illata nem túl jó. Egy pillanatra édesnek hat, majd hirtelen átcsap egy orrfacsaró szúrós illatba. Hiába van benne láthatóan sok olaj, kifejezetten száraznak hat a szósz. A bazsalikom íze a végén bukkan csak fel, az elején ez aligha érezhető rendes zöld pestónak. Darabos, majdnem rágni kell.

Adatok: bazsalikom 50%, fenyőmag 0,6%, sajt 6%, 190 gramm, 387 ft

Baresa

Elsőre érződik a bazsalikom, nincs baj. Állagra sűrű, ám láthatóan olajos a mártás. Kóstolva csorbul a fénye, mivel a bazsalikom helyett a savanyú ízvilág lép be. Szerencsére a sósság sem marad el, de legalább csak az utóízében jelentkezik.

Adatok: bazsalikom 38%, olívaolaj 11%, sajt 4,7%, fenyőmag 1%, joghurt 4%, 190 gramm, 399 ft

TESZT! POZITÍVAN CSALÓDTUNK A ROSTOS NARANCSLEVEKBEN >>> 
Bonelli

Savanyú már az illata is, amiben a bazsalikom szinte észrevehetetlen. Állagra egészen sűrű és olajos. Enyhén sós és túlságosan olajos az egész. A bazsalikom ízre sem jelenik meg, egy nagyon enyhe fenyőmagízt ki lehet belőle venni, de sok csodát kár tőle várni.

Adatok: bazsalikom 37%, napraforgóolaj 24%, olívaolaj 10%, fenyőmag 2%, 140 gramm, 699 ft

Ítélet

A titkon remélt egyik nagy esélyes - a Bertolli - mondhatni elvérzett. A Barilla egyedi, sósabb ízvilága kilóg a mezőnyből, de a tesztalanyoknál pontozás alapján végül ez lett a befutó. A második helyen meglepetést okoz a Spar sajátja, ez közel harmad annyiba kerül csak, mint a győztes, ami elgondolkodtató egy pillanatra.

A többségnél megvan az összes alkotóelem, egyedül talán a Carloni lóg ki ebből, ahol valami csoda folytán a bazsalikom elbújik, nem igazán érezni annak jelenlétét. Sokkal inkább dominál benne a hagyma és egy savanykás olajíz.

TESZT! EGY SAJÁT MÁRKÁS TOAST KENYÉR VITTE A PRÍMET >>> 
Az eredmény:

1. Barilla

2. Spar

3. Baresa

4. Granny’s

5. Bertolli

6. Bonellli

7. D’amico

8. Tesco

9. San Fabio

10. Carloni

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss