Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld lencse, a franciák kedvence

A szegény ember kaviárja, mondják a franciák a lencséjükre, ami talán a legkülönlegesebb karakterű az összes hüvelyes közül. Apró méretéből következően táplálóbb, aromája erőteljesebb, és a héja is lágyabb. Keményítőben szegényebb, emiatt könnyebben emészthető, és főzése is sokkal gyorsabb – áztatni sem kell! Hideg vízben feltesszük, majd 25 perc múlva már kész is van.

A kék anthocyanin pigment keveredik a sárgás héjjal, ettől kapja ezt a különleges és egyedi fakózöld színt. Ez az összetevő a vérerek erősödését is szolgálja. Sajnos főzéskor elveszti egyedi színét, és ugyanolyan világosbarnára változik, mint a többi átlagos lencsefajta. (Ez a „cselekedet” nem kimondottan illendő egy lencse-arisztokratához; világos zöld árnyalatában szebben mutatna a fehér porcelánon mint köret és díszítőelem!)

Csaknem 2000 éve, a galloromán korszakban már termesztettek lencsét a Le Puy völgyben. Ezen a lélegzetállító vidéken a lencsemezők 600-1200 méteres tengerszint feletti magasságban húzódnak. Az ültetés március környékén kezdődik, amikor a hőmérséklet már eléri az 5 Celsius-fokot. A zöld lencsének nem kell egyéb, mint jó, nitrogénes talaj, ami bőven adott ezen az ásványokban is gazdag vulkanikus termőföldön. Trágyázásra sincs szükség, mert anélkül is ideális minden körülmény.

Van valami más is, ami rendkívüli hatással van a lencse minőségére – ez pedig az éghajlat. Nyáron a dél-nyugati Cantal és a Margeride, dél-keletről pedig a Vivarais óvja védelmező falként a földeket. A hegyvidéki fekvés garantálja az elegendő napsütést, a meleget és a forró, száraz levegőt, ami a lencsét nem hagyja teljesen megérni. Így a keményítőtartalom alacsony marad, és ha a betakarítást augusztus végéig vagy szeptemberig halasztják, akkor a szemek – természetes körülmények között – maguktól is beszáradnak.

Az ünnepek tökéletes alkalmat kínálnak a lencsefogyasztáshoz. Az újévi lencsefőzelék rántott hússal vagy malacsülttel soha nem maradt le családi asztalunkról! Babona – hogy az újévben sok pénzt jelent – vagy nem babona, teljesen mindegy, mindenképpen jólesik az embernek. Főleg a szilveszteri buli után gyógyír a kissé másnapos gyomornak.

Legyen akár grillen füstölt sertés flekken, vagy a kedvenc tűzdelt bárányborda receptem, a zöldségekkel párolt lencse kiváló körete bármilyen hússzeletnek, csülöknek, füstölt húsnak, újévi sűltmalacnak, de még a halételeknek is.

 

ChefLaszlo ajánlata:

Dobjuk párolt hagymára, ízesítsük kockázott zöldségekkel és tetszés szerinti fűszerekkel (a friss kakukkfûvet ne felejtsük), engedjük fel csontlével és pároljuk lassú tűzön 20-25 percig. Liszt vagy rántás nélkül készítsük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss