Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zöld és savanyú, mégis imádjuk

Találós kérdésünk: kevés és könnyen beszerezhető hozzávaló, majdnem mindenki szereti és ráadásul el is áll. Mi az? Eltaláltad: a koviubi.

A nyár egyik kedvence ez az erjesztett savanyúság. Ilyenkor sok teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszelegnek kisebb-nagyobb befőttesüvegek, tányérkával leszorítva. Napoznak a koviubik. Miután picit lebarnultak, hideg lében fürdenek, majd lecsúsznak a torkokon zsíros kenyér, paprikás krumpli, hideg sültek mellé - vagy a savanyú lé nyári üdítő gyanánt. Készülhet belőle isteni frissítő leves is, darabolhatjuk salátába is az uborkát, de ne felejtsük el azonnal legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen egész nyáron. 96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Az uborka, császárok kedvence

A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából tökféle, és ezek közül is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával.

A kovászoláshoz 8-10 cm-es fürtös csemege fajtát használunk. A zöldségesek, áruházak szerencsére „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat.

De mi is az a kovászolás?

Egy olyan kémiai folyamat, amely során a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével. Az okosok ezt tejsavas erjedésnek hívják, amiben a sónak is nagy szerepe van. Kenyér nélkül, csak liszttel tehát ne nagyon álljunk neki kovászolni, viszont a napfény nem kötelező, inkább csak a meleg. Az uborkán kívül kovászolhatunk patisszont, cukkinit, fokhagymát és káposztát is.

Kovászos uborka készítése

Az uborkát jól megmossuk, két végén félig bevágjuk. Így 4 részre vágtuk az uborkát, de egyik végén sem esik szét.

Egy nagy befőttes üveg aljára rakjuk a kaprot, szép sorban, szorosan beleállítjuk az uborkákat. Borsot, fokhagymát is tehetünk bele, van, aki más fűszereket (csombort, babérlevelet, tormát) is tesz bele, majd a tetejére egy darab kenyeret. Langyos, sós vízzel felöntjük. Lefedjük, de nem teljesen légmentesen, és kitesszük a napra. 2-3 nap alatt jó időben megérik.

Ekkor kidobjuk a kenyeret, az uborkákat egy zárható edénybe szedjük, leszűrjük a levét, amit aztán az uborkákra öntünk, és hűtőben tároljuk.

Van, aki kenyér helyett krumplival készíti, így ropogósabb uborkákat kapunk. Télire is eltehetünk kovászos uborkát.

Koviubi és koviubis receptek itt >>>

Uborka - fogyaszt, fiatalít és finom >>>

Végre uborkaszezon! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

narbonne
Nekem sikerült elrontani! pedig sajat termesü uborkabol csinaltam,de megpuhult;lehet hogy a baquette nem jo bele?de nekem nemigen van mas,legközelebb meg probalom magvas kenyerrel
Litercica
Aprócska helyesbítés: \"a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével\" - ez a kitétel nem igaz, helyesen: a cukorból tejsav lesz az élesztő segítségével. Nem véletlenül hívják ezt az \"okosok\" tejsavas erjedésnek... Van alkoholos erjedés is - melynek végterméke etil-alkohol - de nem a kovászosuborka-készítésnél...
bazsuzsu
ma tettem el én is,a recept hasonló,elrontani nem nagyon lehet:-)
Anyapinta
3-4 naponta készítem ilyenkor nyáron 5 literes üvegben. Csak úgy magában is esszük, nagyon finom. 2 éves volt a fiam, mikor jött és kérte a \"kolbászos ugorkát\". Mi azóta így hívjuk.
Kovács Péter
Kedves \"Mindmegette\" Csapat, és koviubi rajongók! Nagyon finom és hűtőszekrényben tartva akár egy hónapig is ropogós marad a koviubi, ha nem langyos, hanem forró sós vízzel öntjük le. (1 liter vízhez egy evőkanál só kell.) Ez tkp. azonos a mélyhűtésre szánt zöldségfélék blansírozásával. A forró víz leállítja azokat az enzimeket, amelyek a felpuhulást okozzák. A kovászoláshoz egyébként valóban csak meleg szükséges, így, ha van uborka, akár télen is elkészíthetjük, legegyszerűbben egy keményfalú hűtőtáskában. Az üveget egy kis vágódeszka alátéttel még forrón beleállítjuk, és körberakjuk 40 fokos vízben előmelegített jégakkukkal. Másnap az üveget mikróban újramelegítjük (kétliteres befőttesüvegnél 5 perc 700 watton), és megint viszzatesszük a hűtőtáskába, körülvéve megint a melegített jégakkukkal. Mindössze 2-3 újramelegítés kell az első forrázás után, (12 óránként ismételve) és kész az uborka. Jó étvágyat hozzá!
Dattler Gyula
Ez igazán egy jó recept. Mindenkinek jó étvágyat hozzá, bagyon finom és egészséges

Magazin