Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöld erdőben, zöld mezőben...

...lakik egy madár - mondja a nóta. De vannak ott füvek, fák, bokrok, amiknek meg lehet enni a virágját, levelét. És olyan nagyon finomak! Tessék kipróbálni!

A legismertebb ehető fű-fa-virág a bodza, az akác és a csalán. De ide sorolhatnánk az ibolyát, a papsajtot is, és még sok-sok vadon termő növényt, hogy a megszelídített ruccolát és madársalátát ne is említsük. Kezdetnek barátkozzunk az illatos virágokkal és a csalánnal.

Csalánlevest Svájcban ettem először. Egy olyan családnál, akikre akkoriban éppen szűkös napok jártak. Svájcban ez majdnem elképzelhetetlen, de mégis megesik. A családanya négy főre tervezte a vacsorát, aztán valahogy hatan lettünk. Nem esett kétségbe, kiment a kert végébe, és szedett egy kis csalánt (nejlon zacskó, olló... nyeste a csalánt bele a zacskóba, amíg tele nem lett). Én elhűlve néztem: mi lesz ebből??? Megpucolt egy hagymát, felkockázta. Kis olajon megfutatta, majd rádobott 2 kockára vágott krumplit, majd a leöblített csalánt. Az olajon összeforgatta, majd felengedte vízzel, fűszerezte sóval, borssal. Amikor a krumpli megpuhult, botmixerrel pépesítette, majd pár kanál tejfölt tett bele. Kész is volt a furcsán zöld leves. Bátortalanul kóstoltam meg, és egészen elképedtem: egy halízű, ízletes krémlevest kanalaztam. Azóta minden tavasszal és ősszel csinálom, amikor friss csalánhajtást találok. Tessék kipróbálni!

Ugyanennél a hölgynél ettem később sült tökvirágot is. A tök virágját sós palacsintatésztába merítette, olajban kisütötte. Mennyei volt, salátával, fokhagymás tejföllel. Akinek kertje van, próbálja ki. (Sajnos nálunk még nem kapható tökvirág a piacon, viszont külföldön már igen. Ez viszont azt jelenti, hogy jön, mint a ruccola vagy a madársaláta... Idő kérdése!)

A fentiek után nem meglepő, hogy az említett hölgynél ittam először bodzaszörpöt is. (Most már nem maradhat titok, hogy a hölgy a Gundel-család leszármazottja, ezért indokolt, hogy mindenben enni- vagy innivalót lásson). Isteni volt. Magában is, de késő délután, a még forró nyármelegben fehérborral megbolondítva egész egyszerűen tökéletes aperitívként működött az illatos bodzaszörp.

És akkor most jöjjön az akác és a bodza...

Akácvirág tésztaköntösben
Hozzávalók:
16 fürt akácvirág
2 tojás
2 evőkanál cukor
20 dkg liszt
2,5 dl tej
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: porcukor
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
(Akácvirág helyett bodzavirággal is készíthetjük, de a vastagabb szárat vágjuk le.)

Mézes akácvirágdzsem
Hozzávalók:
50 dkg akácvirág
1 citrom leve
50 dkg akácméz
üvegenként késhegynyi tartósítószer
Elkészítés: Az akácvirágokat a száráról lecsipkedjük, citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a mézet, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve 25-30 percig főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.


Túrókrém akácvirággal
Hozzávalók:
25 dkg túró
2 tojás sárgája
10 dkg méz
1 dl tejszín
8 fürt akácvirág
Elkészítés: A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és a tojás sárgákat, simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és a száráról lecsipkedett akácvirágokat is beleforgatjuk. A krémet talpas poharakba töltjük, és tálalás előtt néhány órára lehűtjük.

Szép Ilonka bodzafánkja
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk.
Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Korchus-felfújt
Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is.
A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

A receptek egy részét Nadja82 küldte, aki forrásként Halmos Mónika Varázslatos virágízek könyvének receptjeit használta. Köszönjük a finomságokat!!!

Ezek is érdekelhetnek