Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zellerszáras-paradicsomos lasagne

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • kevés víz
  • A paradicsomos szószhoz:
  • konzerv vagy üveges bolognai szósz, vagy házilag készített paradicsompüré
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • fokhagyma
  • bors
  • A zellerszáras szószhoz:
  • kb. 30 dkg zellerszár
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 2 dl tej
  • szerecsendió
  • A tetejére:
  • sajt

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához 2 tojásból, kevés vízből és annyi lisztből, amennyit mindez felvesz, kemény tésztát gyúrunk, és legalább 1 óráig pihentetjük. Ezután feldaraboljuk, és lisztezett felületen tepsi méretű lapokat nyújtunk belőle. A tésztalapokat hagyjuk kicsit megszáradni. Ha teljesen kiszárad, akkor összetörik, és nem lehet lapként megfőzni.

Közben elkészítjük a kétféle mártást.

A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és megpároljuk rajta a felaprított zellerszárat. Ha valamennyire megpuhult a zellerszár, akkor meghintjük liszttel, aranyszínűre pirítjuk, majd apránként felöntjük tejjel. Megpróbáljuk csomómentesre keverni. Ha ezzel megvagyunk, akkor ízesítjük sóval és szerecsendióval.

A paradicsomos szószhoz összefőzzük a bolti vagy házi bolognai (vagy paradicsom) szószt némi fokhagymával és fűszerekkel.

A friss tésztát sós vízben laponként megfőzzük (max. 3 perc), és a tepsibe rétegezzük a szószokkal. Először egy lap tészta, rá egy réteg zellerszáras szósz, egy újabb tésztaréteg, majd a bolognai szósz, mindezt addig ismételjük, amíg van alapanyagunk, illetve amíg a tepsibe belefér. A tetejét meghintjük reszelt sajttal.

30-45 percig közepes lángon sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss