Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zelleres-répás köret

MME MME
1 5/5
30 perc
bonyolult
átlagos
4 adag

Elkészítés

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk (a sárgarépákat, ha valóban zsengék, meghámozni sem kell, csak alaposan megsikáljuk), a szárzellerek esetleges szálkáit lehúzzuk-eltávolítjuk, valamennyit megmossuk. A sárgarépákat hosszában elnegyedeljük, és rézsútos hasábokra szeljük. A póréhagyma fehér és halványzöld részét, valamint a zellerszárakat és az újhagymákat (egy kevés zöldjükkel együtt) felkarikázzuk. A rukolát megmossuk, konyharuhával szárazra töröljük.
Elkészítés: Mélyebb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a póréhagymát és az újhagymát, erős tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, megszórjuk a cukorral, majd folyamatosan keverve-rázogatva további 2 perig pirítjuk. A zöldségek alá öntjük a bort, mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt további 5 percig pároljuk (ha szükséges, még egy kevés vizet adunk hozzá), végül ízlés szerint sózzuk, (frissen) őrölt borssal fűszerezzük. A sárgarépa-zellerkeveréket nem túl mély tálba szedjük, és a rukolával megszórva-rétegezve tálaljuk. Pikáns, könnyű köret, levesben főtt, párolt, angolosra sütött húsokhoz, szárnyasokhoz, halakhoz egyaránt illik.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 240 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss