Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zamatos paradicsom a középpontban – könnyű fogások nyári napokra

A szabadföldön pirosra érett paradicsomok zamatában szinte a nyár minden pillanata felfedezhető: a reggelek és az üdítő záporok frissessége, a forró nappalok intenzitása, az esték illat- és ízgazdagsága.

Jólesik szinte bármely étkezés során. A paradicsom felhasználásának pedig valóban csak a képzelet szab határokat. Nyár derekán kifejezetten jólesik olyan fogásokat készíteni, amik társasági összejöveteleken éppúgy megállják a helyüket, mint a nyaralás ideje alatt vagy meghitt estéken.

Nem elhanyagolható szempont az sem, ha olyan szemet gyönyörködtető és ízletes fogások kerülnek terítékre, amelyek minimális tűzhelyhasználatot igényelnek.

Egykor aranyalmaként ismerte a magyar gasztronómia, ami sejteni engedi, hogy a sárga példányok sokkal elterjedtebbek voltak, mint napjainkban. Felséges fogásokat pedig a kemény húsú, nagyméretű példányokból bárki tálalhat – királyi fűszernövénnyel.

A legegyszerűbb caprese salátát, a sokféle mártást, rafinált fogásokat, melyekben hangsúlyos a bazsalikom jelenléte, szinte mindenki szívesen fogyasztja frissítő, gazdag ízeinek, illóolajtartalma által biztosított remek illatának is köszönhetően. A bazsalikom elnevezése a görög „bazilikosz”, királyi jelentésű szóból származik (nem véletlenül tekintik hát királyi fűszernövénynek), maga a növény azonban vélhetően afrikai eredetű, és már az ókori Egyiptomban is szívesen fogyasztották, a napjainkban mindenütt népszerű mediterrán konyha pedig világszerte konyhák sokaságával kedveltette meg.

A hagyományos zöld bazsalikomlevelek mellett talán kevésbé ismert, hogy léteznek vörös levelű példányok is, melyek aromásabbak zöld levelű társaikénál, ízviláguk pedig enyhén talán ánizsra emlékeztet. Kétségtelen, hogy ritkábban lehet velük találkozni, de mindenképp érdemes megkóstolni különlegesen finom zamatait, ha valaki hozzájut!

Előételként, de könnyű ebéd vagy vacsorafogásként is remek kombináció nyári napokon a vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom, ami gyorsan elkészül, és még főzni sem kell!

Vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre előételként, 2 személyre akár főfogásként is:
4 db nagyméretű, kemény húsú paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
2 evőkanál sűrű, görög joghurt
1 nagy csokor vörös bazsalikom
Ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, oregánó

Elkészítés: A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, meghámozom, félbe vágom. Magjaikat a lédús belsejükkel együtt teáskanál segítségével eltávolítom, félreteszem (szószokhoz, hideg levesekhez remekül használható). 

A bazsalikomleveleket durvára vágom, néhány levelet félreteszek a díszítéshez. A krémsajttal, joghurttal és fűszerekkel együtt botmixerrel közepesen lágy krémmé dolgozom.
Az illatos sajtkrémet az előkészített paradicsomokba töltöm.

Friss péksüteménnyel, kenyérrel jól behűtve tálalom. Hideg sültek, felvágottból készített tálak kísérőjeként is remek. Csupán néhány összetevőből, alig pár percnyi időráfordítással elkészíthető, de az ízei és az illata csodás nyári fogássá komponálják!

Valóságos paradicsomi ízeket is felvonultathat egy olyan étkezés, melynek során a feltálalt fogások között szerepel egy gazdag saláta, melyben a halványsárga, az üde zöld, az élénkpiros színek dominálnak:

Gazdag nyári saláta grillezett cukkinivel és avokádókockákkal

Hozzávalók 4 személyre előételként:
2 db közepes újburgonya (kb. 25 dkg)
1-2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
1 db érett avokádó
6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
1 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors

Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál vörösborecet
1,5 evőkanál tökmagolaj
½ kávéskanál só

A tálaláshoz: kevés balzsamecet-szirup (elhagyható)

Elkészítés: A burgonyákat meghámozom, nagyságtól függően 3-4 mm vastag karikákra vagy félkarikákra szeletelem. Sós vízben, 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm, hűlni hagyom. A cukkiniket ½ cm vastag karikákra vágom, mindkét oldalukat sózom, borsozom. Forró grillserpenyőben 1 evőkanál olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt megsütöm.

A paradicsomokat forró vízbe dobom, meghámozom, 1 cm-es kockákra vágom. Az olívabogyókat kimagozom, negyedelem.

Az öntet összetevőit csavaros tetejű üvegbe adagolom, alaposan összerázom, tálalásig frizsiderben tartom.

Egy nagy tálba váltakozva elhelyezem az előkészített zöldségeket, olívabogyókat, frissen tartó fóliával lefedem, tálalásig hidegen tartom.

Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítom, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágom, hozzáadom a többi összetevőhöz, meglocsolom az öntettel, óvatosan összeforgatom.

Grillezett húsok mellé is kitűnő, de forró nyári napokon akár önállóan ebédre vagy vacsorára is nagyszerű fogás, és szinte bárhol elkészíthető, ha pedig esik az eső, bármely paradicsommal tálalt fogás visszahozza a derűt az asztal köré!

Ezek is érdekelhetnek