Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zakuszka, a nyár íze egyetlen falatban

Az eredetileg örmény étel, a zakuszka, moldovai közvetítéssel került Erdélybe, és vált meghatározó ételévé az ott élőknek. A nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert és felhasználása is igen sokrétű.

A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából készítik, de sok esetben babbal, tökkel, cukkinivel, sárgarépával vagy éppen gombával gazdagítva teszik el télire.

A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve, teával.

Ez a zakuszka titka

A zakuszkát eltehetjük télire is, amelynek titka az előkészítés. Mivel a munka több fázisból tevődik össze, ezért könnyedén két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését. A hozzávalók közül az alapot képező paprikát is érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható. Természetesen készíthető a zakuszka héjas paprikából is, de a paprika héja a hosszas főzési idő ellenére sem fog olyan mértékben elfőni, hogy sokak gyomrának ne okozzon kellemetlen pillanatokat. Az elkészítés módozatai mellett az alapanyag mibenléte is sokféle lehet. Van, aki csak pritaminpaprikából vagy kápiából készíti, de az is bevett szokás, hogy a pirospaprikák mellett lecsónak való paprika is kerül a krémbe.

A zakuszka elkészítésének alapja a vöröshagyma. Egy kisebb adag zakuszka esetén is minimum egy kilónyi pucolt hagymát kell megdinsztelni. A hagymát ilyenkor nem kell késsel egyenként apróra vágni, hanem elég felnégyelve az aprítóba vagy a darálóba tenni, s gyorsan felaprítani.

A padlizsánnal megbolondítva

A leggyakrabban készített változat a padlizsánnal kevert paprikakrém. Ilyenkor a padlizsánt lesütik – amennyiben lehetséges – faszénen, majd a megpuhult, megsütött padlizsánhúst fakéssel vagy rozsdamentes késsel kikaparják a héjából és lecsöpögtetik. A legtöbb zakuszka recept már ezzel a kikapart, lecsöpögtetett padlizsánhússal számol. A modern konyhai eszközöknek köszönhetően a padlizsán felhasználása jóval egyszerűbbé vált, így a zakuszkához is könnyedén ledarálhatjuk a padlizsánt, ha rozsdamentes acélból készült darálóval rendelkezünk.

A babbal dúsított zakuszka készítésnél a babot is előfőzhetjük, illetve ha kevés az időnk, vagy nem találtunk kellően szép babot, akkor konzerv alapanyaggal is helyettesíthetjük a frisset. Ebben az esetben a konzervből kiszedett babot nagyon alaposan mossuk le felhasználás előtt. A babot lehet teljesen krémesre törve adni a zakuszkához, de az se baj, ha csak kicsit törnek meg a szemek, és darabos marad a paprikakrémben a bab. Bab helyett főtt rizzsel is készíthető a zakuszka.

Gombával dúsítva, fűszerezve

A különféle gombákkal készített zakuszka esetében is van lehetőség az alapanyagok előkészítésére. Az erdei gombák közül nagyon jól illik a zakuszkába a rókagomba vagy a vargánya, de ezek hiányában nyugodtan készíthetünk csiperkével vagy laskával kevert paprikakrémet is. A gomba esetében az alapanyagot érdemes alaposan megpucolni, majd kevés, enyhén sós vízben megpárolni. Ha tököt, cukkinit vagy sárgarépát szeretnénk adni a zakuszkához, azt az elkészítés napján csupán le kell reszelni vagy megdarálni.

A már majdnem kész zakuszkát több részre is oszthatjuk, az eredeti mellett egy-egy adagot csípősre vagy fokhagymásra hangolhatunk.

A jó minőségű alapanyagokból készített zakuszka akkor készült el, amikor a felhasznált olaj megjelenik a krém tetején. Ilyenkor a kész krémet tiszta befőttesüvegekbe kell szedni, majd a lezárt befőttes üvegeket száraz dunsztba tenni. A felnyitott üvegeket azonban minden esetben a hűtőben kell tárolni, s célszerű néhány napon belül elfogyasztani a benne lévő krémet, mert az a felbontás után hamar tönkremegy.

Padlizsános zakuszka

Hozzávalók:

  • 1 kg sült padlizsán
  • 1 kg sült pritaminpaprika
  • 3 dl sűrített paradicsomlé
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2,5 dl olaj
  • 2 babérlevél
  • szemes feketebors
  • cukor ízlés szerint

Elkészítés: A paprikát a sütőben megsütjük, utána finoman megsózzuk, majd óvatosan lehúzzuk a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbepirítjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütjük. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparjuk, és hagyjuk kicsöpögni.
A vöröshagymát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, aprítógéppel ledaráljuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdjük. A megpucolt paprikát és a padlizsánt is ledaráljuk, majd a már megdinsztelődött hagymához adjuk. Paradicsomlével felöntjük, fűszertartóban babérlevelet és borsot adunk hozzá. Ízlés szerint sózzuk, adhatunk hozzá cukrot, majd közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg az olaj fel nem jön a tetejére. Üvegekbe zárva télire is elrakhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek