Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerre simogat és üt: megkóstoltuk a világ legfinomabb rumját!

Mit gondoltok, hol készül a világ hivatalosan is legfinomabb rumja? Kubában? Angliában? Amerikában? Nem, nem talált, egyik sem - mert Guatemalában! A Zacapa 23 luxusrum - ami egymás után 5-ször nyerte meg a nemzetközi párlatversenyt, így örökös bajnoknak választották - egy közép-amerikai kisvárosból származik, ahol különleges eljárással, kifejezetten erre a célra termesztett cukornád kivonatából készítik, 2300 méter magasan, egy hegy tetején. A szuper-prémium rum nemzetközi márkanagykövete, a guatemalai Rebecca Quiñonez a márka 40. születésnapja alkalmából Budapestre látogatott, hogy megismertesse velünk a Zacapa titkát.

Rebecca Quiñonez 12 éve képviseli a Ron Zacapa-t, a világ egyik legautentikusabb luxus rövidital márkáját. Jelenleg Miamiban él, azonban folyamatosan utazik, hogy a vásárlók és fogyasztók minél többet megtudhassanak a rum és Zacapa értékeiről és bebizonyítsa, hogy ez a legfinomabb érlelt rum a világon. Eddig már a világ számos pontján osztotta meg tapasztalatait rumszakértőként és megannyi privát kóstolót is tartott életében, többek között olyan sztároknak is, mint Adrien Brody vagy Olivia Wild.

"A Tribeca Film Fesztiválon volt szerencsém találkozni velük - a legnagyobb élmény Olivia Wilde volt, aki odajött hozzám a kóstoló után, és elmondta, hogy ő még ilyen finomat nem ivott, és nagyon élvezte az előadást is. Rendkívül megtisztelő volt" - mesélte a Mindmegettének Rebbeca, aki azt is hozzátette: a kezdetekkor elsősorban 35-65 éves férfiakra pozícionálták a terméket, úgy gondolták, ők azok, akik elősosorban vevők a luxusrumra, aztán az évek múlásával kiderült, hogy - főleg a Zacapa 23-at - inkább a 25-65 év közötti nők fogyasztják szívesen.

 

"Azonban, ha belegondolunk, nincs mit csodálkozni ezen: az, hogy a Zacapa olyan lett, amilyen, egy nőnek köszönhető: Lorena Vazquez master blender komponálta az ízvilágot, és ő volt az, aki azt javasolta, hogy ne a meleg, száraz lankákon, hanem a hegyekben, 2300 méter felett dolgozzák fel a cukornádat, így minimalizálva a hőmérséklet miatt hamarabb elpárolgó alkohol mennyiségét" - tette hozzá a márkanagykövet.

Hogyan készül?

A Zacapa Centenario 23 rumról  tehát megtudtuk, hogy Guatemala déli partvidékén, a legtermékenyebb vulkanikus talajon termelt, kiemelkedő minőségű cukornádból készített rumkülönlegesség. A hazánkban kapható, ismert rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból, hanem a frissen betakarított cukornádból, pontosabban az elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül, ezáltal is biztosítva az egyedi ízgazdagságot.

A figyelmes lepárlást követően a tételeket 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják, és érlelik a Zacapa rumokat. Itt, a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben már alacsony a hordón keresztüli elpárolgási veszteség, így több értékes rum marad a hordókban. A hosszú ideig tartó, kiegyensúlyozott körülmények közepette a Zacapa Rum kiemelkedően gazdag aromákkal, komplex ízvilággal és tökéletes színnel gazdagodik.

A luxus rum íz-harmóniájához aktívan hozzájárul a művészi tökéletességre fejlesztett tradicionális spanyol „Solera” érlelési rendszer, amelyben négy különféle hordótípust alkalmaznak: a vaníliás, erőteljes Bourbon-, gyümölcsös, ízgazdag sherrys; a finom Pedro Ximenez boros-; valamint a francia vörösboros hordók biztosítják a kiemelkedő párlat tökéletességét, amelyben a fűszeres, fás, aszaltgyümölcsös, vagy éppen gazdag, mézes jegyek dominálnak. A Zacapa rum harmonikus tökéletességének köszönhetően már öt alkalommal nyerte meg a legrangosabb nemzetközi párlat versenyt és emiatt egyedüliként bekerült a „Hall of Fame” örökös bajnok kategóriába.

Alkalmunk nyílt a Zacapa XO rum kóstolására is, amelyet ugyanúgy szűz cukornádmézből készítenek, és a vulkánok tetején érlelik, de itt a Solera rendszerben 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze.

A 23 éves Centenario-tól emellett még abban is különbözik, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban a francia ex-konyakos tölgyfahordó.

A különleges rumkóstoló levezetésében hazai támogatást is kapott a nemzetközi márkanagykövet: Gulyás Csaba, a Diegeo Reserve luxus-márkáinak nagykövete, párlat-tanácsadó, a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) párlat-oktatója volt Rebecca segítségére .

Búcsúzóul megkérdeztük tőle, hogy kóstolta-e már a magyarok büszkeségét, hungaricumunkat, a pálnikát, és amikor nemmel válaszolt, megígértettük vele, hogy anélkül nem hagyja el az országot, hiszen, aki a párlatok királynőjét ilyen jól és behatóan ismeri, annak a királyról sem árt némi benyomást szereznie.

Ezek is érdekelhetnek

Friss