Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű, olcsó és szuperegészséges: süss zabkekszet!

Az otthoni kekszsütés sok esetben a feltételezett munkamennyiség nagysága miatt marad el. Túl sok a pepecselnivaló vele, hűteni kell, nyújtani kell, várni kell; se türelmünk, se időnk rá. A zabkekszben pont az a zseniális, hogy az összeállítása és tepsire varázslása csupán annyi időt vesz igénybe, mint amennyi időnkbe kerülne, hogy vegyünk valahol egy zacskónyi kekszet. S a zabos sütemény még egészséges is.

A zabkekszhez alapvetően nem sok minden kell. Csupán egy csomag kisebb- vagy nagyobb szemű zabpehelyre van szükségünk, egy kevés természetes édesítőszerre, némi zsiradékra, lisztre, folyadékra, egy-két tojásra (ez opcionális, vegán módon is könnyedén készíthetünk zabkekszet), s néhány kiegészítő finomságra.

Legjobb zabpelyhes receptek >>> 

A zabot nem kell előre beáztatni, bőven megpuhul annyi idő alatt, amíg összeállítjuk a kekszet, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor néhány perce hagyhatjuk állni a már kész kekszmasszát.


Érdemes az apróbb szemű zabot választani, egyrészt könnyebben felveszi a nedvességet, másrészt esztétikusabb és könnyebben fogyasztható lesz a kisebb zabpelyhes kekszünk. Ha megtaláljuk az ideális arányokat a keksz összetevői között, akkor onnantól kezdve szinte bármilyen zabkekszet el tudunk készíteni.

A kekszbe tehetünk aszalványokat, a tört csonthéjasokat, csokicseppet, vagy apróra tört táblás csokoládét. Adhatunk hozzá gyümölcslevet, készíthetjük tejjel, joghurttal, gazdagíthatjuk lenmaggal, szezámmaggal. A hozzáadandó liszt egy részét vagy egészét kiválthatjuk finomra őrölt magokkal, kókuszreszelékkel, a lisztet gazdagíthatjuk egy kis kakaóporral, s  keverhetünk bele egy kevés sütőport is.

A zabkekszet turbózhatjuk lekvárral. Az angyalszem mintájára a tepsire halmozott keksz közepébe ujjal vagy fakanál végével mélyedést készítünk, s ezt sűrű lekvárral töltjük. Nagyon mutatós és finom végeredményt kapunk. Arra ügylejünk, hogy a lekvárral készített zabkeksznél a tészta cukortartalmát egy kicsit vegyünk vissza, hogy ne legyen túl édes az elkészült keksz.

A zabkeksz elkészítésénél csak a porciózása egyszerűbb: a kész masszát sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk, s nem túl meleg, 170-180 fok környékére előmelegített sütőben sütjük, amíg a keksz teteje és az alja is meg nem színesedik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss