Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hurkával dobálják és szafttal öntözik: érdekességek az angol Yorkshire pudingról

Ne lepődj meg, ha ezt a pudingot a húsételekhez ajánlott köretek között találod az étlapon, mert nem édesség! Most azt is eláruljuk, hogy miért dobálják hurkával Yorkshire-ban a hagyományőrzők.

A Yorkshire puding egy eredeti angol specialitás, voltaképpen egy palacsintaszerű tésztából készített sós felfújt. Magában elég jellegtelen íze van, ezért sült hús szaftjából készült mártással öntik le. Főleg steakhez fogyasztják, de mindenféle szaftos ételhez illik.

Több száz évvel ezelőtt az angolok, különösen a szegényebbek, ritkán ettek húst, és a szóban forgó eledelt valószínűleg praktikus okokból találták ki: egy nagyobb tálban palacsintatésztát toltak a forró sütőbe a hagyományos vasárnapi sült alá, hogy ne menjen veszendőbe a lecsöpögő zsír.

A fenséges szaftot magába szívó felfújtat kezdetben előételként fogyasztották, mert elteltek vele, s így kevesebb fogyott a drága húsból és zöldségekből álló főételből. A puding szaft nélküli maradékát desszertként hasznosították, és lekvárral, kompóttal vagy vaníliakrémmel tálalták. Yorkshire grófságban volt a legkedveltebb, ezért a 18. század vége óta Yorkshire pudingnak nevezik. A „yorky” manapság általánosan elterjedt köret, amely nélkül elképzelhetetlen az angol marhasült.

Történelmi legenda és pudingdobáló bajnokság

A 15. századi rózsák háborújában egy alkalommal Yorkshire területén csaptak össze a hatalomért vetélkedő Lancesterek és Yorkok hadai. Miután minden lőszerük elfogyott, a katonák közelharcba bocsátkoztak, és a szájhagyomány szerint pudingokkal kezdték hajigálni egymást...


Nos, bárhogy történt is, a yorkshire-i Ramsbottom leleményes polgárai 1984-ben úgy döntöttek, hogy hasznot húznak ebből a legendából. Felépítettek egy kb. 9 m magas tornyot, sütöttek töménytelen mennyiségű Yorkshire pudingot, valamint helyi különlegességnek számító véres hurkát, és versenyt hirdettek. A résztvevőknek a torony tetején elhelyezett (a Yorkok fehér rózsáját jelképező) pudingokat kellett eltalálniuk a Lancasterek vörös rózsáját szimbolizáló, a dobás közbeni szétesés ellen fekete női harisnyába csomagolt hurkamunícióval. A rendezvény olyan sikert aratott, hogy azóta minden év szeptemberében megtartják.

Így zajlott a tavalyi verseny:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss