Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

William és Kate: egy igazán brit lagzi

Ahogy megvillant a fény az eljegyzésű gyűrű hatalmas kék kövén, az esküvői menüvel kapcsolatos találgatások abban a pillanatban megkezdődtek. Vajon mi lesz a főmotívum? Ki főzi az ételeket? Ki készíti a desszertet? Mit kínálnak majd a seregnyi vendégnek a villásreggelin és mivel kényeztetik a kiválasztottakat a vacsorán?

A kérdésekre a mai napig nem kaptunk teljes körű választ, de ahogy lenni szokott, a marketinggépezet működik, a kémek a helyükön vannak, és a palota alkalmazottai is el-el kottyintanak ezt-azt.

Így történt már január környékén, amikor Darren McGrady - a hercegek gyerekkorát végigasszisztáló és számukra rendszeresen főző - séf előállt az ötleteivel. Ennek a nyilatkozatnak a nyomán került középpontba az tradicionális brit konyha, mit fő motívum, s az, hogy feltételezhetően az ifjú pár kedvenc ételei is helyt kapnak majd az impozáns menüsorban.

Később már pontos számok is kiszivárogtak. Ma már tényként kezelhetjük, hogy a szertartás utáni villásreggelin 600 fő számára készítenek szendvicseket, míg a vacsorára már csak 300 fő kap bebocsáttatást.

Amíg Lady Diana és Károly esküvőjén csupán – egy mai átlagesküvőnek megfelelően – 120 embert kellett kiszolgálni, a mostani 600 fő némileg megnehezíti a logisztikát. Emiatt - vagy inkább ennek ürügyén - a fiatal pár elérte, hogy a szokásos ültetéses reggeli helyett a modernebb és kötetlenebb svédasztalos megoldással éljenek.

A kora délután felszolgálásra kerülő villásreggelin várhatóan különféle kanapékat, szendvicseket és előételeket fognak felszolgálni. Ezek között nagy valószínűséggel lesz kacsapástétom, lazac, a királyi család által kedvelt tésztába burkolt kicsiny kolbászok, de emellett valószínűleg essex-i osztrigát is kínálnak majd a vendégeknek.

A 21 szakács által elkészített, közel 10.000 darabos szendvics- és előétel-kollekció darabjai között – a kiszivárgott információk szerint - lesz füstölt lazacos-céklás blini, zelleres sóval megszórt fürjtojás, skóciai lazac (amit több mint száz éve Kelet-Londonban füstölnek), konfitált kacsacomb terrine, füstölt kacsa körte chutney-val, valamint Ragstone kecskesajt karamellizált dióval és parmezán ropogóssal.

A desszerttel kapcsolatban még kevesebb tény áll rendelkezésünkre, bár az is igaz, hogy Fiona Cairns cukrász ezt-azt azért mesélt a tervekről. Annyi bizonyos, hogy a desszertek összeállításában az ifjú ara is kivette a részét, és Fionaval személyesen ő beszélte meg, hogy milyen díszítést kíván a süteményekre. A gyümölcskenyéren virágdíszítés lesz, sajátos szimbolikával gazdagítva. A boldogságot jelképező rózsa mellett helyt kap majd az érzékenységre utaló liliom, a házasságot szimbolizáló borostyán, s mellettük  feltűnnek még az angol vidékre oly jellemző virágok is, mint az skót bogáncs vagy az ír Shamrock nárcisz. Ezen kívül készül még egy kevéssé előkelő, de az ifjú férj számára igen kedves desszert is, a McVitie''s keksz alapokon nyugvó csokoládés sütemény. A többi desszertért valószínűleg Kathryn Boyden, királyi cukrász lesz felelős.

Az ételekhez pezsgőt fognak kínálni. A tradicionális brit szellem jegyében valószínűleg belföldi, prémium minőségű pezsgőkkel fogják megoldani. Olyanokkal, mint a mostanában nemzetközi sikereket is elérő angol pezsgő, a Ridgeview Sussexből, de akár egy cornwalli pezsgő is kerülhet a királyi poharakba. Rebesgetik, hogy a szarvasgombával ízesített Hugot & Clement pezsgőt is kínálják majd a vendégeknek.

Bár a menü ugyan ízig-vérig angol lesz, azonban a hagyományokhoz híven - II. Erzsébet elképzeléseinek megfelelően - minden franciául kerül a menükártyákra. A fiatal pár diplomáciai érzéke már most megmutatkozik: állítólag a francia formalitásokkal való kiegyezés fejében alakulhatott át a szigorú ültetéses villásreggeli svédasztalos, könnyedebb brunch-csá.

A villásreggelivel kapcsolatos kiszivárgott információkkal ellentétben a szűkebb körnek kínált vacsorával kapcsolatban már alig vannak fülesek és ezeknek a tartalma se biztos, hogy fedi a valóságot. Csupán találgathatunk, hogy az Erzsébet királynő által kialakított angol menüben lesz-e egy kevés Vilmos kedvenc Cottage Pie elnevezésű pitéjéből, illetve kerül-e az asztalra wales-i bárány vagy fekete marha. Felreppentek olyan hírek is, miszerint az ifjú pár előételként vadpástétomot választott. McGrady jóslata szerint főételként pedig marha, lazac, valamint zsenge tavaszi bárány kerülhet az esküvői vacsora étlapjára.

Annyi bizonyos, hogy a vacsoráért a királynő főszakácsa, Mark Flanagan felelős, aki folyamatosan kapcsolatban van a beszállítókkal, és állandó kísérleteket folytat brit szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen ezen a nagy napon.

Tudj meg mindent a királyi esküvővel kapcsolatban >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss