Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vöröstől a sárgáig - lencse kisokos

default user icon
MME
A lencse kiváló energiaforrás, ráadásul gazdag fehérjében, rostokban és vasban. Bár általában a barna változatát fogyasztjuk, érdemes kipróbálni a többi típust is.

Barna: A legkedveltebb fajta lapos, kerek szemű. Főzés előtt több órára vagy akár egy egész éjszakára ajánlott beáztatni. A belőle készülő ételeket (pl. főzeléket, levest) ízesítse babérlevéllel, vörös- és fokhagymával, fűszerpaprikával, de illik hozzá a borsikafű és a citrom is.

LENCSEFŐZELÉK RECEPT, ITT !
LENCSELEVES RECEPTET, ITT TALÁLSZ! 


Vörös
: Az ázsiai konyha fontos alapanyaga. Apró szemű, héj nélküli fajta, így áztatás nélkül is pépes állagúvá fő 10-20 perc alatt. Raguként, levesbetétként fogyasztható. Ízesítse római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.

PARADICSOMOS VÖRÖSLENCSE-KRÉMLEVES RECEPT! 


Zöld:
A franciaországi Le Puy környékén kétezer éve termesztik, ezért puyi lencsének is nevezik. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb. Áztatás nélkül 25 perc alatt megpuhul, és nem fő szét. Használható pl. salátákba. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.



Fekete: Kaviárlencsének is nevezik, mert igen apró szemű, akár a beluga ikra. Nem kell beáztatni, és főzés közben nem esik szét fénylő, feszes héja miatt. Salátához, leveshez, hidegtálhoz, illetve köretnek is felhasználható. Nem kíván sok fűszert.

FEKETELENCSE-SALÁTA CSIRKEMELLEL 


Sárga:
Főzés előtt legalább 2 órára érdemes beáztatni, így 25 perc alatt megpuhul. Mutatós köret készíthető belőle élénk színének köszönhetően. Íze enyhén diós, édeskés. Curryporral ízesíthető.


Ezek is érdekelhetnek

Friss