Elkészítés: A vöröslencsét a zöldséglevesben kb. 8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és kihűtjük. Ezután összekeverjük a savanyú káposztával.
A karajszeleteket éles késsel, lapjával felszúrjuk, megtöltjük a lencsés káposztával, a töltőnyílást hústűvel összetűzzük, és sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. Most forró serpenyőben az olajon, mindkét oldalukat pirosra sütjük, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a sült olajjal, ráfektetünk 2-2 szelet füstölt szalonnát, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Közben a körethez a rizst felöntjük kétszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, ha felforrt, megkeverjük, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 perc alatt megpároljuk. Ezután langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, kézzel jól összedolgozzuk, hogy egynemű rizsmasszát kapjunk, és vizes kézzel 4-5 centi hosszú henger kroketteket formázunk belőle. Végül a forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.
Ha megsült a hús, tányérra szedjük, a visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk liszttel, felöntjük 2 deci vízzel és beforraljuk. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük.
Tálaláskor a kroketteket tányérra halmozzuk, körbelocsoljuk a pecsenyeszafttal, belefektetjük a felszeletelt karajt és mellétesszük a sült szalonnát. Forrón kínáljuk.