Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vöröslencsés-céklás vegán burger

MME MME
30 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A lencsét átöblítjük és leszűrjük, majd egy lábosba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük.
  2. A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott csilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgoztuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órara.
  3. 4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütüjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldaluk világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlesű zsemlével, salatávál, paradicsommartással (relish) és savanyúsággal tálaljuk.
Recept és fotó: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2016


Megjegyzés

A céklás masszának elég szilárd állagúnak kell lennie ahhoz, hogy formatartó legyen, anélkül, hogy túlságosan száraz lenne, ez pedig a céklalé mennyiségétől függ. Ha túlságosan lágy, adjunk még hozzá lisztet, de egyszerre csak 1 teáskanálnyit. Ha viszont túl száraz, öntsünk még hozzá kókusztejet, egyszerre ebből is csak 1 teáskanálnyit.

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014 - MME

Ezek is érdekelhetnek