Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Vöröslencsés-céklás vegán burger

default user icon

Hozzávalók

  • 13 dkg vörös lencse
  • 1 db cékla
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek tamari szójaszósz, szójaszósz vagy kókusztejszín
  • 1 kis marék apróra vágott petrezselyemlevél
  • 1 tk szétzúzott csili (elhagyható)
  • 1/2 tk édes paprika
  • 3 ek kókusztej
  • 8 dkg babliszt vagy sima liszt
  • 1 ek sáfrányolaj, vagy napraforgóolaj, vagy olívaolaj, vagy kókuszolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • A tálaláshoz:
  • 4 db teljes kiőrlesű zsemle
  • római saláta levelei
  • felszeletelt nagy paradicsom
  • relish (paradicsommártas)
  • savanyúsag

Elkészítés

    1. A lencsét átöblítjük és leszűrjük, majd egy lábosba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük.
    2. A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott csilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgoztuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órara.
    3. 4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütüjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldaluk világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlesű zsemlével, salatávál, paradicsommartással (relish) és savanyúsággal tálaljuk.
    Recept és fotó: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2016


Megjegyzés

A céklás masszának elég szilárd állagúnak kell lennie ahhoz, hogy formatartó legyen, anélkül, hogy túlságosan száraz lenne, ez pedig a céklalé mennyiségétől függ. Ha túlságosan lágy, adjunk még hozzá lisztet, de egyszerre csak 1 teáskanálnyit. Ha viszont túl száraz, öntsünk még hozzá kókusztejet, egyszerre ebből is csak 1 teáskanálnyit.

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin