Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösboros őzgerinc csokoládéba bújtatva

MME MME
2/5
60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 őzgerinchez:
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg lágy barna cukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg darált mogyoró
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet tengeri só
  • 5 dkg apróra tört jó minőségű étcsokoládé
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl olaj
  • A mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé felolvasztva
  • kb. 1 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet, keményítőt, fűszerkeveréket, sütőport, sót, darált mogyorót (ezt előzőleg szárazon kicsit megpirítom, hogy még intenzívebb legyen) egy tálban összekeverem. Egy fél tábla étcsokoládét kockákra török, belerakom egy nylonzacskóba, és húsklopfolóval szinte porrá töröm. Ezt a csokoládétörmeléket is hozzáadom a szárazanyagokhoz. Egy 2 dl-es pohárba beleöntöm a bort, majd az olajat. A tojásokat a cukorral keverőtálban krémes-habosra keverem (a robotgép legerősebb fokozatán kb. 5 perc), alacsonyabb fokozatra állítom a gépet, hogy ne szökjön szét a tészta, apránként beletöltöm a bor-olaj elegyét, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom kanalanként a szárazanyagokat. A tésztát egy fél ív sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöm, elegyengetem, s a 180 fokra előmelegített sütő középső rácsára tolom. 35-40 perc alatt készre sütöm, még hagyom néhány percet a sütőben, hogy ne essen össze a közepe. Rácsra borítom, eltávolítom a sütőpapírt, megvárom, míg kihűl, majd csokoládémázzal bevonom. A mázhoz a csokoládét gőz fölött felolvasztom, belekeverem a vajat. A már nem tűzforró csokoládéval bevonom a süteményt. A konyhai hőmérsékleten hagyom megszilárdulni a mázat, csak aztán rakom be a hűtőbe picit még dermedni.

Megjegyzés

Csokoládémáz helyett édesszájú vendégeknek csokoládés-barnacukros bevonattal is gyakran készítem: 5 dkg kockára tört étcsokoládéhoz ugyanennyi lágy barnacukrot teszek, egy evőkanálnyi hideg vízben elkeverek 1/2 teáskanálnyi étkezési keményítőt, hozzáadom a csokoládé-cukor elegyéhez, és szelíd tűzön összefőzöm. A végén kb. 1 dkg vajat adok hozzá. Langyosra hűtőm, s ezzel vonom be a kész, kihűlt süteményt. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss