Vörösboros marhapörkölt

default user icon
8 3.9/5

Hozzávalók

  • 1 kg sovány marhahús (pl. vesepecsenye)
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kis darab erős paprika
  • bors
  • 2 dl jó vörösbor
  • 1 kiskanál kömény
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb paradicsom hámozva, magozva
  • csipet kakukkfű és majoranna

Elkészítés

    1. A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk.
    2. A lecsepegtetett húst beledobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma, így pirítjuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
    3. Mikor a hús félpuha,hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elészült. Főtt krumplival vagy nokedlivel kínáljuk.

Megjegyzés

Bográcsban is tökéletes, ott ne olajat, hanem kiolvasztott szalonnát használjunk zsiradéknak.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Anna 6 évvel ezelőtt
Köszönöm a receptet. Elkészítettem és nagyon ízlett a családnak. Valóban igen finom lett.
Dugjunk Egyet vagy Kettöt 6 évvel ezelőtt
Hát igen! Az a bizonyos vesepecsenye! A becsületes neve bélszín. A vesepecsenye kifejezés a sertés ugyanezen húsrészére értendö. Szóval bélszínböl azért én sem föznék pörköltet! A marhapörkölthöz viszont legalább annyi hagymát használok, amennyi súlyú a hús. Tehát legalább fele-fele arányban. Persze 1 kg marhahúsból szerintem sem érdemes pörköltet fözni. Max. 2-3 adag jut ki belöle, ráadásul elfogyott egy csomó energia (gáz-villany..), meg idöm, ami szintén pénz... A kakukkfüvel való füszerezés egészen egyszerüen - na, nem írom le - megmosolyogtató volt a számomra. A majorannát még megértem, mert a környezö országokban valóban füszerezik vele a marhapörköltet; nem is rossz; csakhogy azt külföldön gulyásnak nevezik. (Ellentétben a magyarok által pörköltnek nevezett étellel.) A vörösbor az igazán füszerezö jelleg - tehát azt csakis a leges-legvégén öntöm hozzá, kicsit még megrottyantva a már kész pörköltet - különben pontosan annak fog elveszni a zamatadó íze. A köménymagot szerintem igenis már az elején bele kell tenni, hogy együtt följön a hússal, így nem lesz köménymag íze a pörköltnek, hanem harmonikus lesz az ízhatás a fokhagymával együtt. Ha már a vörösbornál tartunk, a recept írója szerint a hozzávaló: jó vörösbor.... hm - mi az, hogy jó? Esetleg legalább annyit lehetet volna írni, hogy száraz vörösbor. Ha már ennyire belemerültem a témába: amit a receptküldö nem írt, hogy körete pedíg igazi magyarosan a tarhonya. Szóval ennek a receptnek a közlése (az elöttem szólók véleménye alapján is) szerintem tévedés volt.
Eva Vincze-Baine 6 évvel ezelőtt
L.Hedvignek: Tokeletesen igazad van! Vesepecsenye!?!? Vicc? Ja, es nekem a porkolt az ne legyen barna (hacsak nem spanyol paprikat hasznalsz hozza!)Legyen kiabalosan VOROS!!!
L. Hedvig 6 évvel ezelőtt
Jajj, nehogymá\'! Vesepecsenyéből??? Ez nem elírás? Ha így szól a recept, akkor legalább a szerkesztők ne tegyék fel a netre!!! Pörkölt (mindegy, hogy vörösboros-e): lábszárból, nyakból, oldalasból, rostélyosból, stb. mindenképpen egy picit zsíros, cupákos húsból készüljön... És ha már nekiállok, nem 1 kg húsból csinálom, legfeljebb, ha kész, a felét lefagyasztom. Ha meg már van 1 kg vesepecsenyéd, készítsd el tatárbífszteknek!:-))
Antos Judit 6 évvel ezelőtt
A húsválasztás baki,ebből sok-sok étel finom, de a pörkölt éppen nem az!
judit sarkadi 6 évvel ezelőtt
Ez a recept a legfinomabb (gyengebb) hust hasznalja a pörkölthöz. Ebböl a husbol nem jo/nem is gazdasagos pörköltet kesziteni, hanem pl labszarbol, hatszinböl. Teljes tevedes a husvalasztas itt, csatlakozom az elöttem szolo velemenyekhez!
Gyuri LP 6 évvel ezelőtt
Ez egy klasszikus \"félreértés\", ami a gyomrot is bántja. A pörköltnek nem a hagymától, hanem a jól megválogatott húsoktól kell szaftosnak lennie. Amikben van kocsonyásító anyag, mint pl. a lábszár. Vesepecsenye szerintem is... hmmm... furcsa és barbárság is abból a jó húsból. :)
Dr Kardos Andrásné 6 évvel ezelőtt
Hát aki 1kg húsbol, hozzá 50 dkg hagymával, és ráadásul vesepecsenyéböl főzi marhapörköltet nekem ne adjon tanácsot.

Hasonló Receptek

Magazin