Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösboros-gyömbéres szilvaleves

MME MME
30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 70 dkg friss szilva
  • 12-15 dkg cukor, ízlés szerint
  • 1 citrom
  • 1 rúd fahéj
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • A fahéjhabhoz:
  • 1,5 dl 30%-os tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, fazékba szórjuk. A friss gyömbért vékonyan meghámozzuk. Az előkészített szilvát felöntjük annyi vízzel, hogy 3-4 ujjnyival ellepje, majd a cukorral, a citrom vékonyan meghámozott héjával, ízlés szerint a kicsavart levével, a fahéjdarabkával, a nagyobb darabokra vágott friss gyömbérrel ízesítjük. Ha felforrt közepes tűzön 2-3 percet főzzük, majd beleöntjük a vörösbort, és kevergetve hozzáöntjük a kevés hidegvízzel simára kevert keményítőt. Végül további 4-5 perc főzés után lehúzzuk a tűzről, kihűtjük, és hűtőben jól lehűtjük.

Közben a fahéjhabhoz a hideg habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot és az őrölt fahéjat.

Tálaláskor a hideg szilvalevest tányérokba szedjük, és kiskanállal fahéjas habgaluskákat teszünk a tetejére.

Megjegyzés

Amikor a levest lehúztuk a tűzről, a citromhéj, fahéj és gyömbér darabkákat vegyik ki belőle, mert ha benne hagynánk, kesernyéssé tenné.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss