Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörösboros bográcsgulyás csipetkével

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 kg sertéslapocka (lehet marhalábszár is)
  • 3 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 hegyes erős paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 kg burgonya
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (őrölt)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl napraforgóolaj (vagy zsír)
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 dl vörösbor
  • 2 l víz
  • 16 dkg paprikakrém (csípős vagy csemege, ízlés szerint)
  • A csipetkéhez:
  • 2 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is. Pörköltalapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot - nehogy megégjen - megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk.

Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a paprikakrémet is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk.

Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük, és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.

A csipetkéhez a felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket, liszttel megszórjuk, és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni, és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük.

Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén, és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss