Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Vörösboros birkapörkölt

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 5-6 személyre:
  • 2 kg pörköltnek való csontos birka apróhús
  • 25 dkg füstölt szalonna - apró kockákra vágva
  • 30 dkg vöröshagyma - nem kell finomra aprítani
  • 4-5 gerezd fokhagyma - zúzva
  • 2 zöldpaprika (egyik csípős) - darabolva
  • 2 paradicsom - darabolva
  • kb. 1,5 teáskanál őrölt kömény
  • kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • kb. 1 bő evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 dl száraz testes vörösbor

Elkészítés

    Elkészítés: A szalonnát zsírjára kisütjük, a vöröshagymát megdinszteljük benne. Meghintjük pirospaprikával, köménnyel, elkeverjük, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, rövid ideig együtt pirítjuk. Ráöntjük az előre megmosott, jól kicsöpögtetett húst, sózzuk, borozzuk, folyamatos keveréssel magas hőfokon addig kevergetjük, ameddig a hús kifehéredik. Ha zsírjára sül, kevés vizet aláöntünk, néha megkevergetve, fedő alatt lassan főzzük. Ha szükséges, a vizet apránként pótoljuk.

    Amikor a hús puha, megöntözzük a borral, és pár perc alatt készre főzzük.

    Tálalhatjuk önmagában kenyérrel, savanyúsággal, de jól illik hozzá a köményes, sós vízben főtt burgonya vagy pirított-párolt tarhonya is.

Megjegyzés

Manapság a piacokon csak tisztított, fiatal birkát árulnak, amelyen nincs faggyú, teljesen szagtalan. Úgy kell elbánni vele, mint bármely más pörköltnek való hússal.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin